Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hanba a ostuda na Albertově, zlobí se politici. Studenti dostali stopku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. listopadu 2015
17:24

Neměli zelené karty pro Zemana ani placky Bloku proti islámu, a tak měli pech? Studenti chtěli položit květiny u pamětní desky na Albertově, policie jim to neumožnila. Kvůli bezpečnostním opatřením v souvislosti s vystoupením Miloše Zemana a demonstrací na jeho podporu. Na sociálních sítích to odsoudila řada politiků, 17. listopad má podle nich být z velké míry i dnem studentů.

Rozsáhlé policejní manévry se odehrály v úterý na Albertově před tím, než tam přijel prezident Miloš Zeman. Když chtěl studentský průvod projít k tamní pamětní desce, narazil na policejní zátarasy. 

„Podle zákona o policii jsme oprávněni zakázat vstup na určená místa. Tuto možnost vám dáme, ale rozhodně ne všem,“ vysvětlovali policisté. Do následné debaty se zapojili i rektoři škol, které na Albertově sídlí. Včetně rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy. 

Překvapeně reagoval také rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. „17. listopadu je Albertov pro veřejnost uzavřen policejními kordony. Není rok 1939 ani 1989, ale 2015,“ poznamenal na Twitteru.

Policisté „čistili prostor“ v oblasti, kam se vydali příznivci prezidenta Zemana na akci pořádanou Blokem proti islámu. Že byl ale studentům ve sváteční den znemožněn přístup, řadu lidí překvapilo a naštvalo. Vždyť právě na Albertově započaly studentskou demonstrací 17. listopadu 1989 převratné události vedoucí k pádu komunistického režimu.

„Uctění 17. listopadu má letos na Albertově dost autentické kulisy. Pohled z děkanovy kanceláře je dost tristní. Chodby celé fakulty jsou obsazené desítkami policistů v civilu. U zastávky tramvaje už se organizovaně rozdávají zelené karty a cedule ‚Ať žije Zeman‘,“ popisoval na Twitteru akademik Jan Havlík. 

Řada politiků postup policie kritizovala. „Nevpustit studenty zapálit svíčky k pamětní desce je dalším pošlapáním Listopadu 89. Pokud to pořadatelé neví, tak dnes mj. slavíme svobodu,“ reagoval rozlíceně šéf ODS Petr Fiala.

„Musím s politováním konstatovat, že v listopadu 89 studenti na Albertov mohli. Hanba,“ napsal europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) a jeho kolega ze strany, ministr zemědělství Marian Jurečka, dodal: „V takový den a svátek má Albertov patřit studentům, je smutné a alarmující, že prezident, který by bez studentů nebyl v politice, to popře.“

Přidal se i europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Nepustit 17. listopadu studenty na Albertov, protože tam za 2 hod. bude prezident Zeman, je nehoráznost. Zajímalo by mě, kdo to (n/z)ařídil,“ napsal na Twitteru.

 

auslak ( 20. listopadu 2015 14:37 )

vše se v dobré obrátí , Duka bude sloužit mši za Zemana

sharp ( 20. listopadu 2015 12:17 )

Kdo je ožralé hovado ? Člověk, který stojí za svým lidem a chce pro něj jen to nejlepší bez ohledu na to, co si cizina přeje ? Prvotřídní ožrala byl vlastizrádce Havel, který kdejakému západoevropskému a americkému politikovi lezl do ***e.

sharp ( 20. listopadu 2015 12:12 )

Vole, pokud je většina stádo, pak nevíš co je demokracie. Hovada jsou úplně jiní politikové: Schwarzenberg, Kalousek, Dinsbier a hlavně naštěstí již zesnulý vlastizrádce Havel. Ti všichni zaprodali naši zemi a snaží se ji zničit.

salto ( 19. listopadu 2015 11:02 )

Za Hitlera museli Židi nosit žlutou hvězdu. Bylo by to něco proti vyznání, rase atd., kdybych navrhnul, aby sluníčkáři nosili žluté sluníčko, abychom tu svoloč mohli ihned identifikovat?

havran2 ( 19. listopadu 2015 08:23 )

BOHUŽEL,CO MŮŽEME JEŠTĚ ČEKAT OD ZEMANA???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa