Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ostře hlídaný Zeman: Hradní stráž má odstřelovací pušky za 7 milionů. V míru střílet nesmí!

Na bezpečí prezidenta dohlíží policejní ostřelovači. 18 speciálních pušek však nyní dostala i hradní stráž
Na bezpečí prezidenta dohlíží policejní ostřelovači. 18 speciálních pušek však nyní dostala i hradní stráž  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: simao - 
28. února 2014
17:28

Skoro jako by se Pražský hrad chystal na nějaké vážné problémy! O bezpečnost prezidenta Zemana se má nově postarat i nakoupený arzenál pro hradní stráž - sada 18 speciálních pušek pro odstřelovače. Jenže má to háček. Hradní stráž je v dobách míru nemůže použít! A navíc tu jsou již specializovaní policejní odstřelovači, kteří na prezidenta občas dohlíží. Není proto tenhle nákup příliš úzkostlivým opatřením?

Hradní stráž dostala 18 nových pušek CZ 750 Sniper. Nebyly za hubičku, ale za 7 milionů, informovalo aktualne.cz. "Je to tak, přivezli nám je," potvrdil serveru velitel Hradní stráže Radim Studený. Hradní odstřelovači se prý nyní s novým typem zbraní seznamují a chystají se na výcvik. Nejde přitom o jediné snajpry, kteří na prezidenta dohlížejí. Ty další dodávají útvary pro ochranu prezidenta a pro ochranu veřejných činitelů.

V míru je nesmí použít. Bezpečnostní experti se diví

Experti jsou proto v rozpacích. Potřebuje hradní stráž skutečně takové zbraně? Použít je ze zákona (na rozdíl od policie) může navíc jen při vyhlášení válečného stavu, nikoli v době míru. A při výjimečných událostech není ani možný společný postup armádních a policejních ostřelovačů...

"Mě osobně to ve vztahu k hradní stráži příliš nepasuje. Nevidím to jako příliš smysluplné využití," okomentoval pro Blesk.cz kontroverzní nákup Hradu bezpečnostní expert Andor Šándor. "Chcete-li být dobrý odstřelovačem, je třeba, aby člověk často a pravidelně trénoval, střílel," upozorňuje Šándor. Specializovaní policejní odstřelovači v tomto mají před hradní stráží nepochybně náskok, ta má totiž i jiné úkoly. I když nejde samozřejmě jen o hlídání Hradu v nablýskaných uniformách.

"Výcvik hradních odstřelovačů je přípravou na válečný stav," přiznal před časem pro aktualne.cz plukovník Studený. A stále si za tím stojí. Nezbývá ne doufat, že nasazení hradních sniperů nebude opravdu nutné.

Ministerstvo obrany prověřuje zakázku

Otázkou pak je, zda tedy bylo nutné kupovat 18 zbraní s dostřelem 800 metrů, nočním viděním, mobilní meteostanicí a laserovými dálkomety, a nebo jde jen o vyhozené peníze... "Nové vedení ministerstva obrany nařídilo audit zakázek z posledních let. Počkejme si - i v případě odstřelovacích pušek pro hradní stráž - na jeho výsledky," uvedl Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.

slider ( 1. března 2014 18:48 )

A kolik nas to stoji. Asi se chysta na dalsi... http://www.youtube.com/watch?v=SVIp5lUJhCs

satanklaus ( 1. března 2014 11:48 )

satanklaus ( 1. března 2014 11:48 )

Jo, jo, jednou je ta největší sr.a.čka prezident a nic na tom nezmění ani to že už mu mozek dávno vypadnul z makovice

dzery ( 1. března 2014 10:34 )

To tvrdím stále ale ovce to nepochopí.

dzery ( 1. března 2014 10:32 )

Ale ještě stačí udělat hodně ostudy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa