Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pokrytec Kalousek? Fischer je pro něj normalizační kariérista, sám mu ale volal a nabízel křeslo!

Ministr financí Jan Fischer, premiér Rusnok a exministr Kalousek
Ministr financí Jan Fischer, premiér Rusnok a exministr Kalousek  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
30. července 2013
08:44

Kritikou na adresu svého nástupce v čele ministerstva financí Miroslav Kalousek (TOP 09) rozhodně nešetřil. Označoval Fischera za bezpáteřního "normalizačního kariéristu". Fischerův syn Jan se tomu však prý jen upřímně směje. A to proto, že jeho otci prý Kalouskova TOP 09 nabízela křeslo šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu.

"Musel jsem se upřímně smát, když pan Kalousek řekl, že je můj otec prototyp normalizačního kariéristy. Protože ten samý člověk tátovi koncem února, když byl v Americe, osobně volal a nabízel mu post šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu," řekl Jan Fischer mladší pro MF Dnes.

Neúspěšný kandidát z lednové prezidentské volby Fischer však prý nabídku odmítl. O několik měsíců později se pak stal ministrem financí Rusnokovy úřednické vlády, která se ve Sněmovně bude ucházet o důvěru.

"Cesta od favorita prezidentské volby až po pokusného králíka v Zemanově experimentu musí být velmi hořký lidský příběh. Ale pravděpodobně typický pro bývalého normalizačního kariéristu," nechal se přitom Kalousek slyšet poté, co se zázračně oddlužený Fischer stal oficiálně jeho nástupcem.

Nyní ale sám Kalousek potvrdil, že Fischera skutečně v únoru kontaktoval. "Hledali jsme svého kandidáta, nestraníka, kterého by nikdo nemohl spojovat s naší stranou. Jan Fischer byl jedním ze šesti lidí, které jsme oslovili. Protože jsem na něj měl telefon, tak jsem mu skutečně do té Ameriky volal já," vysvětloval Kalousek.

Podle něj ještě tehdy Fischer splňoval představy TOP 09 na šéfa této státní instituce. Komunistická minulost tehdy patrně Kalouskovi nevadila... Nepříliš oblíbený exministr to nyní vysvětluje tak, že se mu v současnosti nelíbí především Fischerova angažovanost v úřednické vládě. "Že se vybarví tak, jak se vybarvil vstupem do prezidentského vládního experimentu, to mě tehdy nenapadlo ani v nejhorším snu," uvedl MF Dnes Kalousek. Slova o normalizačním kariéristovi však již raději nezopakoval, zavání totiž tak trochu pokrytectvím.

johanka ( 30. července 2013 18:00 )

Aha, tak tohle je ta vaše PRAVDA A LÁSKA, co má zvítězit nad LŽÍ A NENÁVISTÍ ????

cipisek134 ( 30. července 2013 13:04 )

To já vim.

salto ( 30. července 2013 12:49 )

Teda pane vachmajstr, voni sou hlava...

cipisek134 ( 30. července 2013 11:54 )

Nejseš taky Židáček? Jinak kdopak může za celosvětovou krizi? No přeci ten kdo vlastní největší banky. A to je kdo? No přeci Židáci. Těm šlo vždycky jen o prachy a ne že ne. Podívej se na sloní ucho Fischera.

majojo ( 30. července 2013 11:52 )

Tak tohohle troubu v hnědé košili by jistě hjeho milovaný Vůdce poslala na východní frontu a nechal zmrznout někde u Stalingradu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa