DISKUZE: Kdo z vás na to má?

Tato částka (přibližně 10 000 měsíčně) se týká skupiny Čechů, kteří do důchodu odejdou v letech 2011 až 2051, tedy těch, kterým je dnes více než 25 let (počítáme-li s odchodem do důchodu v 65 letech). Vzhledem k tomu, že se neustále prodlužuje průměrná délka života, suma peněz, které bude muset jedinec našetřit, bude neustále růst.

Například současní čtyřicátníci si musí připravit více než 52 000 Kč ročně. Pokud se jim to nepodaří, budou muset pracovat výrazně déle nebo se v důchodu smířit s podstatně nižší životní úrovní.

Jak vyplynulo ze studie zpracované poradenskou společností Deloitte pro pojišťovací skupinu Aviva, Česká republika má schodek v úsporách na penze 628,7 miliardy korun. Studie mimo jiné ukázala rozdílné výše schodků v jednotlivých zemích EU.

Schodek se rozumí rozdíl mezi důchodovým zabezpečením, které budou lidé odcházející do důchodu mezi roky 2011 až 2051 potřebovat k zajištění 70 procent příjmů před odchodem do penze, a penzí, kterou mohou očekávat.

Důchodců v Evropě bude polovina populace

Důležitým faktorem je také mnohem rychlejší stárnutí evropské populace, uvádí studie. Podle odhadů se poměr důchodců k aktivním pracujícím změní z 1:4 v roce 2010 na 1:2 v roce 2060. Pro generaci dnešních třicátníků a čtyřicátníků to podle analýzy znamená, že budou muset přijmout značnou část vlastní zodpovědnosti za to, jaká životní úroveň je čeká v důchodovém období. Podle studie mají příležitost připravit se na penzijní léta vlastními silami, avšak za cenu menšího utrácení v produktivním věku.

"Kvůli demografickým změnám, jimiž prochází nejen ČR, je situace ve financování důchodů dlouhodobě neudržitelná. Lidé, kteří budou odcházet do důchodu v příštích deseti letech, si budou muset na penzi naspořit výrazně větší množství finančních prostředků než mladší ročníky," upozornil generální ředitel Aviva životní pojišťovny Jiří Schneller.

:gallery:true:true:true:gallery:true:true:trueLíbil se vám tento článek? Hlasujte pro Blesk.cz v anketě Křišťálová lupa o nejlepší český web. Děkujeme.