Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ostuda: Česká vláda obrala invalidy o peníze!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Michal Budík)
Autor: rvs - 
14. ledna 2010
18:10

Čeští politici se konečně rozhodli šetřit. Jenže bohužel právě na těch sociálně nejslabších. Jedním z úsporných opatření se totiž vláda 'trefila' do skupiny lidí, kteří většinou několikrát obrací každou korunu - do tělesně postižených!

Trnem v oku se české vládě stala výše státního příspěvku tělesně postiženým na provoz motorového vozidla. Auto je ale často jediným prostředkem, jak se o sebe invalidé mohou postarat a sami si zajistit základní životní potřeby.

S prosbou o zveřejnění kauzy se na Blesk.cz obrátil pan Jiří Hrebenar: "I když se po odmítnutí Janotova balíčku říkalo, že se příspěvek na provoz motorového vozidla nebude krátit, tak je tomu nakonec úplně jinak," píše pan Hrebenar. "Právě u občanů, kteří jsou bez jakýchkoliv vedlejších příjmů a každá koruna hraje velmi významnou roli, je takovéto snížení velmi citlivé. U občanů s postižením 3. stupně došlo ke snížení o zhruba 2000 Kč, tedy z 9900 Kč na 7920 Kč a u 2. stupně z 6000 Kč na 3000 Kč," popisuje pan Hrebenar komplikace, do kterých vláda invalidy dostala.

Proč vláda šetří právě na invalidech? "Ke snížení příspěvku na provoz motorového vozidla došlo v rámci úsporných opatření. Kvůli snížení deficitu státního rozpočtu, se změnila výše příspěvku na provoz motorového vozidla. Došlo k ní od 1. ledna 2010, a to na základě vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí č. 451/2009 Sb., která vyšla ve Sbírce zákonů," sdělila Blesk.cz tisková mluvčí Ministerstva sociálních věcí Štěpánka Filipová.

S problémem jsme se obrátili i na poslance. "Osobně s tím nesouhlasím," řekl Blesk.cz bývalý ministr práce a sociálních věcí v Paroubkově vládě Zdeněk Škromach (ČSSD). "V době, kdy se zvýšila spotřební daň na pohonné hmoty, by se tento příspěvek měl naopak zvýšit. Rozhodně není správné šetřit právě na tělesně postižených," tvrdí poslanec. Sám ale podle svého vyjádření nemůže s danou situací nic dělat. "Je to v kompetenci vlády, zejména pana premiéra Fischera. Měl by zaujmout jasné stanovisko k tomu, jestli je toto opravdu ten správný způsob šetření," říká Zdeněk Škromach.

Druhá z největších českých politických stran se k problému staví o poznání chladněji. "Bereme to jako součást vládního Janotova balíčku," řekl Blesk.cz Topolánkův ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Názor si podle něj vedení strany udělá až poté, co bude legislativní změna nějakou dobu v platnosti. "Budeme pečlivě vyhodnocovat, jaký bude mít toto opatření, přijaté zatím na dobu jednoho roku, dopad," řekl nám exministr Nečas.

stolda ( 15. března 2010 20:48 )

Samozřejmě není správné ubrat potřebným,ale ušetřilo by se kdyby byla kontrola ,kdo má opravdu nárok a využívá tu podporu a nebo jestli ji nevyužívají jen rodinní příslušníci. Všichni určitě známe nějaký příklad. Příklad: Ležící člověk,který nikdy v tom autě nejel a jezdí sním jen jeho syn a samozřejmě dostává i peníze na benzín.

jimanova ( 12. března 2010 18:07 )

Ostuda je slabé slovo! Je to svinstvo, jak páni nahoře s námi invalidy zachází! Vládnou nám samí lumpové, kteří si žijí v nadbytku jako prasata v žitě! Z našich ubohých invalidních důchodů by přežili možná jeden den!

gogo ( 16. ledna 2010 08:56 )

Tady již z ostudy má celé Česko kabát ! Kam se jen podíváte... Morálka, čest, etika, spravedlost ? K smíchu !!!

anelam ( 15. ledna 2010 11:10 )

sakra ( 15. ledna 2010 10:00 )

Jenomže příspěvky, podpory apod. adresně potřebným přidělit nikdo zřejmě neumí. No a když to zkusí objeví Kocáb a je to v háji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa