Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lékaři - vyděrači: O práci připraví tisíce sester!

Pracovní místa tisíců zdravotních sester jsou kvůli lékařům v ohrožení.
Pracovní místa tisíců zdravotních sester jsou kvůli lékařům v ohrožení.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: oj, Krvs - 
13. ledna 2011
05:00

Exodus lékařů odnesou i sestry. V případě, že skutečně z nemocnic odejdou tisíce doktorů, jak vyhrožují, mohlo by to mít fatální dopad na pracovní pozice sester v menších nemocnicích. Ani velká fakultní nemocnice by se ale propouštění sester nevyhnuly! Budoucnost tisíců zdravotních sester v celém Česku tak leží v rukou nespokojených lékařů.

Odborový svaz, který v čele s Dagmar Žitníkovou ohrožené sestry zastupuje, akci lékařů podporuje a to i přes to, že to může mít za následek masivní propouštění. O práci mohou přijít tisíce sester a to nejenom v malých nemocích.

Situace je vážná i ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, v které pracuje téměř 1500 zdravotních sester. Přestože vedení nemocnice kvalifikované sestry propouštět nechce a jejich práce si váží, pokud lékaři 1. března nemocnici skutečně opustí, nebude vyhnutí. Reálná hrozba ztráty zaměstnání tak podle slov náměstka ředitele Zdeňka Tušla visí nad 200 – 300 zdravotními sestrami. „Do jednoho až dvou měsíců bychom sestry určitě nepropouštěli. Věříme, že se situace vyřeší a propouštět kvalifikované sestry by byl hřích,“ říká Tušl.

I podle exministra zdravotnictví Tomáše Julínka je logické, že masové propouštění postihne zdravotnický personál, který je na lékaře navázaný. „Odejdou-li tak masivně, jak slibují, stovky až tisíce doktorů, může to mít fatální dopad na menší nemocnice a za následek uzavírání oddělení či dokonce zrušení registrace nemocnice," uvedl pro server parlamentnílisty.cz Julínek.

Zdeněk Tušl doufá, že alespoň některé lékaře přesvědčí ke stažení výpovědí i středeční otevřený dopis ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Píše v něm sice že „zázračná, rychlá ani násilná řešení neexistují", zaručil se ale za zvyšování mezd už v roce 2012. „Vydírání není cestou k řešení problémů, které je možno nalézt pouze u jednacího stolu, bez emocí a s chladnou hlavou," připomněl ministr. "Pokud jste ochotni připustit zvyšování mezd alespoň v příštím roce, mohu vám tento slib s dobrým svědomím dát," doplnil.

axaaxa ( 25. ledna 2011 23:40 )

Bobinko a ty sis asi nic neplatila viď ty chudinko, soudě podle tvojí trochu připitomělé otázky. Na spoustě škol se školné platí, to ti možná uniklo. A taky nikoho nevydírám. Kdyby se všichni v oboru ve kterém pracuji rozhodli nepracovat asi by se to taky nikomu nelíbilo, doktoři by se k Vám titiž neměli po čem dopravit (leda tak po polní nebo lesní cestě)

axaaxa ( 25. ledna 2011 23:30 )

já ano

axaaxa ( 25. ledna 2011 23:26 )

Jen abyste jednou nelitoval koho jste se zastal Vy alergiku, mají nás jako rukojmí všechny a jak se teď už ukázalo tak jim jde opravdu, ale opravdu jen o ty prachy a žádná rozumná dohoda vůbec neexistuje.Přitom mi fakt nepřipadá, že by některý z nich byl na okraji chudoby, neměl co jíst nebo čím zaplatit nájem. A že takovýchto lidí je u nás v této republice opravdu hodně a ne všichni se tak ocitli vlastní vinou. Proč by stát měl tedy do někoho investovat neustále a do někoho vůbec? Koneckonců bez majetných rodičů se vysoká taky nedá ne?! Takže tam to začne a už se to vleče a rozděluje. A kdo je zvyklý brát tak BERE A BERE neustále a natahuje ruce a všechno je mu málo - ale proč by měl mít doktor začátečník zrovna 70ti tisícový plat bez jakýchkoliv zkušeností a praxe, tak to asi málokdo pochopí - pochopit to totiž nejde. Jak k tomu přijdou všichni ostatní vzdělaní i šikovní lidé kteří mají platy ,,normální" a vzdělání neméně náročné

zavistivec ( 21. ledna 2011 13:48 )

Chci vědět, zda mě ošetřuje spokojený lékař nebo vyděrač. Zveřejněte jména 3.800 chudáků lékařů. Najde se někdo?

gogo ( 19. ledna 2011 10:57 )

na zlepšení katastrofálního stavu našeho zdravotnictví. Jen jeden z nich byl požadavek na zvýšení platu. Média podplacená politiky a farmaceutickými firmami vypíchla pouze tento jeden požadavek a ostatní taktně zamlčuje. Proč asi ? Komu slouží takto silně pokřivená informace ? Pacientům a obyčejným občanům tohoto státu jistě ne….

Zobrazit celou diskusi