Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V okurkách a salátech EHEC není, ale pozor na klíčky

Autor: ČTK, mivr - 
10. června 2011
10:58

Rajčata, okurky a saláty už můžete bez obav konzumovat. Probíhající výzkum ale utvrzuje odborníky v názoru, že je EHEC, který už zabil 30 lidí a nakazil několik set osob, v semenných klíčcích z Dolního Saska. Že smrtící bakterie pochází odtamtud už bylo vyvráceno, ale teď se ukázalo, že několik zaměstanců tamní firmy onemocnělo právě touto zákeřnou nemocí.

Německé orgány zruší varování před konzumací okurek, rajčat a salátů, vydané kvůli epidemii EHEC způsobující smrtící průjmy. Varování před klíčky ale stále platí, protože podezření vůči nim poslední vývoj opět posílil. Stále více indicií se zvyšující se pravděpodobností naznačuje souvislost mezi střevní nákazou bakterií EHEC a jistým producentem semenných klíčků a výhonků v Dolním Sasku.

"Především syrové klíčky by lidé neměli konzumovat," řekl ředitel spolkového ústavu pro hodnocení rizik Andreas Hensel na tiskové konferenci.

Začalo to okurkami

Kromě Německa se onemocnění rozšířilo do více než desítky evropských zemí a do severní Ameriky a prokázalo se tam u více než stovky osob. Jeho zdroj ale zůstává stále neznámý. Jako první se v podezření ocitly okurky dovezené ze Španělska, testy to ale vyvrátily. Po nich padlo podezření na zeleninové a luštěninové klíčky z biofarmy v dolnosaském Bienenbüttelu.

Hloubková kontrola s laboratorními testy tam ale v uplynulých dnech výskyt EHEC zatím nepotvrdila. Ukázalo se však, že podobná infekce tam nedávno postihla několik zaměstnanců. Úřady proto mají tento závod dál v podezření a snaží se zjistit další fakta.

Počet obětí nebezpečné střevní nákazy zatím dosáhl 30. Německo ke čtvrtku celkově eviduje 29 úmrtí, jednu lidskou oběť už dříve nahlásilo Švédsko.

franta15 ( 10. června 2011 14:44 )

Myslím, že si z nás Němci z nás lidí dělají srandu. Jestli se zjistí, že je to z klíčků tak říkám všem - dobře vám tak. Lidi už nevědí co by z rozežranosti žrali! To co by mělo zůstat jako semeno a nechat z toho něco vyrůst, tak to musíme sežrat ještě syrové. Děláme nepředloženosti a tomu narhoře se to určitě nelíbí. A nejen rostliny, ale i nejhrůznější hmyz a nebude to dlouho trvat a dáme se i do ho... Chtělo by to v Evropě víc hladu, abychom si vážili normálních klasických potravin. Všichni chtějí podnikat a vydělávat a potom to takto dopadne.

drazor ( 10. června 2011 12:26 )

Zde jsou jména nakažených Goebels,Borman,Hitler,Frank,Němcům asi přeskočilo když nejsou schopni něco udělat a určit.Pokud se budeme od nich učit no tak nazdar.

anelam ( 10. června 2011 12:17 )

nebo prodávejte-kupujte- ale nejezte

587587 ( 10. června 2011 11:35 )

Tam asi ne, ale koupit si hotový zeleninový salát s klíčky asi jde.

radekfilosof ( 10. června 2011 11:26 )

copak u nás v hospodách a restauracích podávají nějakém saláty, kde by byly klíčky??

Zobrazit celou diskusi