Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další trapné divadlo kolem stěhování epopeje

Autor: Ondřej Požár, Kjos - 
8. února 2011
09:22

AKTUALIZUJEME: V Moravském Krumlově začalo stěhování pěti z dvacítky pláten Muchovy Slovanská epopeje. Tři nákladní vozy, na které chtěli galeristé plátna naložit, kvůli své hmotnosti ale do města nesmějí. Galeristé tedy plátna naloží na menší vozy a za městem přeloží.

Tři auta měla dorazit už po sedmé hodině ráno. Cestu do města jim však překazili policisté, neboť auta jsou těžší než 12 tun do Moravského Krumlova nesmějí.

Galeristé proto nakonec zvolili náhradní řešení. K zámku dojely pouze dva ze tří náklaďáků, na které se zákaz díky nižší hmotnosti nevztahuje. Na ně nyní smotané obrazy naloží jeřáb a za městem je potom přeloží na větší vůz, který k zámku jet nemohl.

Plátna zničí houba, varuje starosta

Radní Moravského Krumlova zásadně nesouhlasí s tím, aby ke stěhování pěti pláten Muchovy Slovanské epopeje došlo. Podle dvou na sobě nezávislých posudků hrozí plátnům poškození od houbovité plísně z nevhodných dřevěných cívek, na kterých jsou obrazy navinuty.

"Je možné, že tak může dojít k jejich nezvratnému poškození a zničení. Město Moravský Krumlov nechalo vypracovat dva na sobě nezávislé posudky, které jasně říkají, že plátna lze rozbalit v prostorách zdejšího zámku," uvedl starosta města Tomáš Třetina.

Víra v čestné slovo

Třetina se také vyjádřil, že věří v dané čestné slovo. "Ministr kultury Jiří Besser, hejtman Michal Hašek a primátor Prahy Bohuslav Svoboda dali čestné chlapské slovo, že epopej bude letos ještě vystavena v Moravském Krumlově. Obávám se ale, že pět pláten se do Krumlova už nikdy nevrátí. Nemohu ale porušit zákon, to by byla anarchie. Ale pořád věřím v chlapské slovo, že všech dvacet pláten bude ještě letos vystaveno v Moravském Krumlově."

Proti úvahám starosty ale stojí šéf Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka. "Ve výstavních sálech je vlhko a teplota kolem nuly. V těchto podmínkách není možné plátna rozbalit," sdělil Bufka. O tom, zda bude pětice pláten v budoucnu zapůjčena z Prahy zpět do Krumlova, spekulovat nechtěl. "To je věc politiků," řekl.

kebulak ( 8. února 2011 13:49 )

jenom upozornuji na to ze podle prava ty obrazy stejne patri praze...

petr11 ( 8. února 2011 10:31 )

...nakonec to dílo zničí!

Zobrazit celou diskusi