Krajský rozpočet na rok 2018 schválený loni v prosinci počítal s příjmy zhruba 23,4 miliardy a výdaji 23,1 miliardy korun. Letos v srpnu hejtmanství navíc zapojilo do rozpočtu 600 milionů korun, které získalo větším výběrem daní. Meziročně se také letos zvýšil objem investic, za tím je vyšší počet připravených projektů.

"Rozpočet je silně proinvestiční, a to díky především evropským dotacím, jsme na to dobře připraveni, máme projekty, čerpáme je, seženeme na ně financování, v roce 2019 to bude výrazně více," čekl Kovács. Podle něj chce hejtmanství v příštím roce dotace ve velké míře směřovat do dopravních staveb.

Pro placení dotovaných projektů, u nichž často trvá minimálně měsíce, než dostane hejtmanství peníze na účet, uvažuje vedení kraje o využití takzvaného cash poolingu. Jde o vzájemné využití peněz například v rámci koncernu. V tomto případě půjde o peníze z účtů krajských organizací, ale neznamená to, že o ně organizace přijdou, pouze je propůjčí k překlenutí doby do vyplacení dotace. "Máme téměř 300 příspěvkových organizací, na jejich účtu je kolem dvou miliard korun," uvedl krajský náměstek pro finance. Další možností překlenovacích plateb je podle něj využití krátkodobých úvěrů.

V první polovině příštího roku by podle náměstka mohl být spuštěn takzvaný rozklikávací rozpočet, který zpřehlední vyhledání údajů o hospodaření kraje i pro širokou veřejnost. Spuštění bude předcházet také zpřehlednění zveřejněné textové části rozpočtu.