Takzvaná Digesta, nejrozsáhlejší a nejdůležitější pramen poznání římského práva, který ovlivnil vývoj soukromého práva, vydal tým v plném původním znění. Výtisk je o rozsahu 900 stran psaných latinsky a váží přes dva kilogramy. S myšlenkou vydat kompletní Digesta knižně přišla studentka právnické fakulty Lucie Černá. "Digesta potřebujeme jako nejdůležitější pramen při výuce římského práva. Učili jsme se o fragmentech z nich, některé části jsme rozebírali, ale ucelený text jako kniha dostupný není. I specializované knihovny na právnických fakultách mají po pár kusech a jen pro prezenční výpůjčky. Existují pouze jedny webové stránky, kde je kompletní verze přístupná online," uvedla Černá.

Pro vydání Digest ji nadchli její vyučující z katedry teorie práva a právních dějin. Tým k vydání použil edici německého badatele Theodora Mommsena přepracovanou Paulem Krügerem. Podle odborníků najde vydání uplatnění, v dnešní době jsou totiž podle nich tištěná Digesta až na ojedinělé historické výtisky prakticky nedostupná. "Pro výuku a vědeckou práci používám vlastní Digesta, jde o akademické vydání z roku 1756. Webová verze je pro akademickou práci nepoužitelná. Kdo chce a potřebuje pracovat s originálním latinským textem a mít vše na jednom místě v papírové podobě, musí sáhnout po této naší knize," uvedl odborný asistent z katedry teorie práva a právních dějin PF UP Petr Dostalík.

Vydání původního kompletního díla ocenil i Michal Skřejpek, jeden z největších expertů na římské právo v Česku, který postupně překládá Digesta do češtiny.

Digesta, souhrn děl klasických právníků, vypracovala na popud východořímského císaře Justiniána I. v letech 530 až 533 našeho letopočtu komise kompilátorů. Obsahuje převážně právo soukromé, hlavně majetkové a rodinné. Dodnes je římské právo nejdokonalejším a nejrozsáhlejším právním systémem. Moderní právní řády na něm staví a přejímají římskoprávní instituty, uvedli zástupci univerzity.