Za nejlepšího učitele zvolili porotci Petra Pavlíčka z Mendelova gymnázia v Opavě, který učí fyziku a je více než 20 let také ředitelem této školy. "Pod jeho vedením se studenti zdejšího gymnázia prosazují v soutěžích jako je Turnaj mladých fyziků, kde například v roce 2017 získali stříbrnou medaili v Singapuru. Jeho student Adam Heinrich byl oceněn v Soutěži Evropské unie pro mladé vědce (EUCYS) a Jan Mazáč se zúčastnil přehlídky Intel ISEF," uvedl Neuron.

Mezi bývalé Pavlíčkovy studenty patří i informatik, který vyvíjí speciální software v centru CERN ve Švýcarsku nebo další muž, který přes vážný zdravotní hendikep vyvinul software na tvorbu dotazníků a založil firmu, která se tomu věnuje. Jak ČTK řekla předsedkyně správní rady fondu Monika Vondráková, o Pavlíčkově motivačních schopnostech svědčí i to, že studentům musí otevírat školu i o víkendech. V nejbližší době bude odcházet do důchodu.

Dále byli oceněni Pavla Kodríková a Jan Kvirenc. Kodríková učí chemii a biologii na Gymnáziu Česká v Českých Budějovicích. Spolupracuje s Akademií věd i s doktorandy Vysoké školy chemicko-technologické a její studenti jsou úspěšní v celostátních soutěžích. "Její studentky Eliška Bršlicová a Karolína Bodláková obdržely například nominaci do Soutěže Evropské unie pro mladé vědce," uvedl Neuron. Právě Bodláková ji navrhla ocenit, protože jí vadilo, že se mluví hlavně o úspěších studentů. "Bez iniciativy a pomoci naší profesorky by ale žádný úspěch nebyl," řekla.

Učitel dějepisu Jan Kvirenc z Gymnázia Budějovická v Praze 4 spolupracuje s mnoha vědeckými pracovišti a podle fondu vede své studenty k vědecké práci a ke kritickému myšlení. Před 13 lety založil odborný časopis Čelem vzad! a věnuje se i dalšímu vzdělávání učitelů.

Ocenění za pedagogickou činnost je spojené s finančními odměnami. Vítěz Pavlíček získal 100.000 korun, další dva ocenění dostali po 50.000 korunách. Ceny pro učitele uděluje Nadační fond Neuron od roku 2015 ve spolupráci Učenou společností ČR. Letos je to poprvé, kdy ocenil tři pedagogy, v minulých letech to byli vždy dva lidé.