"Je to další z mnoha kroků, jimiž chceme dosáhnout toho, aby se pracovní podmínky zaměstnanců u nás přiblížily praxi obvyklé v západních zemích," uvedl předseda OS KOVO Jaroslav Souček. Zatímco přibližně dvě třetiny českých zaměstnanců pracují průměrně 37,5 hodiny měsíčně, zbývající třetina má pracovní dobu delší. "Právě těmto lidem tento náš záměr pomůže nejvíce. Nechceme nic nereálného, například ve Francii mají uzákoněnou pracovní dobu 35 hodin," dodal.

"Uvažovat o zkracování pracovní doby je v tuto chvíli možné v ekonomikách, které jsou na to připravené, to znamená, že jsou dostatečně produktivní a ziskové," řekl ČTK viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Jedná se podle něj především o ty, v nichž má dominantní postavení domácí kapitál, tvoří je výrobci finálních produktů a úspěšně procházejí čtvrtou průmyslovou revolucí spočívající v automatizaci, digitalizaci a robotizaci.

Vedle snížení pracovní doby prosazuje OS KOVO například také zrušení takzvané karenční doby, tedy období, během nějž se při pracovní neschopnosti nevyplácejí nemocenské dávky. Karenční doba se v současnosti vztahuje na první tři dny trvání nemoci. Její zrušení žádá také Českomoravská konfederace odborových svazů. Vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi podpořila návrh ČSSD na zrušení karenční doby. Návrh v pondělí projedná zúžené zasedání tripartity. Vyžádala si ho Hospodářská komora, která možné zrušení karenční doby kritizuje.