"Naše dnešní poselství zní, že je na čase jednat, protože jsme čekali příliš dlouho," řekla mluvčí kampaně za právo na interrupci Linda Kavanaghová, která šla v čele průvodu. Upozornila, že aktivisté usilují o úplné zrušení osmého dodatku irské ústavy, který potraty v zásadě zakazuje a stanovuje rovnost práv plodu a matky.

Irská vláda v těchto dnech oznámila, že referendum o interrupcích se uskuteční v květnu nebo v červnu příštího roku.

Právní norma, kterou například loni v červnu odsoudila i OSN jako diskriminační, krutou a ponižující vůči ženám, umělé přerušení těhotenství umožňuje pouze v případě, že by pokračující těhotenství ohrozilo život ženy. To je ale podle expertů často těžké posoudit a irští lékaři ze strachu z postihu raději potraty umožňují jen výjimečně.

Zdravotní důvody při vývoji plodu, znásilnění a další možné důvody, na jejichž základě by mnohé ženy chtěly uměle potratit, zákon zcela zakazuje. Tisíce irských žen tak ročně odjíždějí a podstupují interrupci v zahraničí.

Češky mají právo se po otěhotnění svobodně rozhodnout, zda podstoupí potrat, nebo dítě donosí. Předloni bylo v Česku uměle ukončeno téměř 21.000 těhotenství.