Globální prodej sycených limonád v prvním čtvrtletí celkově klesl o jedno procento, uvedla Coca-Cola. Tržby se snížily o 11 procent na 9,1 miliardy dolarů (223,5 miliardy Kč), překonaly však očekávání analytiků v anketě agentury Reuters.

Coca-Cola v této situaci posílila plán snižování nákladů o 800 milionů dolarů ročně a většinu z dodatečných úspor má přinést propouštění, sdělil nastupující šéf podniku James Quincey. Nyní chce firma do roku 2019 ušetřit ročně 3,8 miliardy USD.

Předloni Coca-Cola oznámila, že v rámci plánu snižování nákladů propustí až 1800 lidí z celkového počtu více než 130.000 zaměstnanců. U tohoto amerického nápojového giganta to přitom bylo největší propouštění za 15 let.

Na hospodaření měly negativní vliv mimořádné náklady na reorganizaci týkající se stáčíren v Severní Americe. Zisk na akcii v prvním čtvrtletí klesl na 27 centů z 34 centů před rokem. Bez zahrnutí mimořádných položek dosáhl zisk na akcii 43 centů. Zaostal však za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali v průměru na 44 centů.