Jde o další ze série čistek, během nichž turecký režim od července vyhodil z práce přes 100.000 lidí, včetně policistů, vojáků, soudců, prokurátorů či učitelů. Na 32.000 lidí skončilo kvůli údajnému napojení na Gülena ve vězení.

Turecký deník Hürriyet dnes také informoval, že na 350 zaměstnanců prestižní Bosporské univerzity v Istanbulu vydalo oficiální protest proti nedávnému vládnímu dekretu. Ten dává prezidentovi země pravomoc přímo jmenovat rektory všech státních univerzit v zemi, aniž by se konalo výběrové řízení.

"V demokratických společnostech nejsou rektoři určováni politickou vůlí. Univerzity jsou autonomní instituce a tato autonomie je zaručena ústavou," uvádí se v prohlášení akademiků Bosporské univerzity.

Podle nového dekretu má rektory univerzit vybírat prezident Recep Tayyip Erdogan ze tří kandidátů, které mu navrhne turecká rada vysokého školství (YÖK). Pokud nevybere žádného z těchto tří a rada mu do měsíce nenavrhne jiného kandidáta, může prezident jmenovat rektorem, koho chce.

V Turecku platí výjimečný stav, který byl zaveden po pokusu o převrat z poloviny července a který mimo jiné umožňuje prezidentovi vládnout pomocí dekretů. Například hned prvním dekretem bylo v létě nařízeno uzavřít více než 1000 soukromých škol a prodloužena na 30 dnů doba, po kterou může být osoba zadržována ve vazbě bez vznesení obvinění.