Pro návrh zvedlo ruku 47 z celkového počtu 65 zastupitelů. "Memorandum jsme projednávali delší dobu s ministerstvem kultury i Jihomoravským krajem a podařilo se nám najít shodu ve financování. Myslím, že je to zásadní krok, abychom měli jistotu, že jsme schopní projekt ufinancovat," řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Podle Vokřála je možné, že se náklady sníží díky veřejné soutěži. Uvedl, že by se mohlo začít stavět v roce 2018 a hotovo by mělo být v roce 2020.

V Janáčkově kulturním centru bude sídlit Filharmonie Brno, která nemá odpovídající prostory na zkoušení a vystupování. O koncertním sálu v Brně se dlouho jen mluvilo, ale nikdy na něj nebyly peníze. Úvodní etapou výstavby jsou vznikající garáže na rohu Besední a Veselé ulice, které budou v podzemí pod centrem. "Schválení memoranda je významný krok. V minulosti nebylo podepsané vládou a nyní to poprvé vypadá, že ho podepíšou všechny tři strany, což je klíčové," řekla novinářům ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Podle ní by Brno nemělo mít problémy zaplnit sál o kapacitě 1250 míst. "Kapacita vycházela z konzultaci s námi. Obdobné sály v podobných městech i menších jsou v pohodě vyprodané," řekla Kučerová. Dodala, že první by v novém sále měla zaznít některá z Janáčkových varhanních skladeb.

Chystaná brněnská koncertní síň bude první stavbou svého druhu v zemi za několik desítek let. Po listopadu 1989 tu vzniklo jen několik rozsahem podobných projektů, žádný ale nebyl primárně určen hudbě. Předloni v září například v Plzni otevřeli Nové divadlo, budova s nepřehlédnutelnou fasádou vyšla zhruba na miliardu korun. V září 2009 bylo v pražských Dejvicích otevřeno nové sídlo Národní technické knihovny, odborníky na architekturu oceňovaná stavba přišla na 2,25 miliardy korun.

Kromě brněnského Janáčkova kulturního centra se dlouho mluví také o novém sále, který by měl vzniknout v Českých Budejovicích. Stavbu přezdívanou podle jejího tvaru Rejnok navrhl architekt Jan Kaplický a stát by měla v areálu bývalých kasáren ve čtvrti Čtyři Dvory. Projekt s odhadovanými náklady dvě miliardy korun sice získal v roce 2013 územní rozhodnutí, k výstavbě je ale ještě daleko, nenašel se zatím investor, který by byl stavbu ochotný financovat.

Hned ve stadiu návrhu skončil jiný Kaplického projekt pro pražskou Národní knihovnu. Návrh budovy zvaný Chobotnice, který zvítězil v březnu 2007 v soutěži, rozpoutal nevídané vášně a z kauzy se stalo politikum. Vybudování knihovny, jež měla přijít na čtyři miliardy, zkomplikoval i spor o pozemek a do věci se vložil i antimonopolní úřad. Kaplický byl z kauzy rozčarován a jeho náhlá smrt v lednu 2009 byla smutným epilogem.