Do výběrového řízení na renovaci sociálních zařízení ve třech podlažích školy se podle její ředitelky Miroslavy Hoňkové přihlásilo několik firem a podle zákona musela být vybrána společnost s nejnižší nabídkovou cenou. Koncem července měla být oprava zhruba za 1,6 milionu korun hotova. Přestože do začátku nového školního roku zbývá už jen pár dnů, škola stále připomíná spíše staveniště.

"Člověk neočekává, že se přihlásí firmy, které nejsou schopny dostát svým závazkům a nezvládají organizačně tuto práci. Jsem z toho velmi rozladěna, že se stáváme vlastně rukojmími a v této situaci vlastně nevím, kdy otevřu školu," řekla dnes novinářům Hoňková. Zatím čeká na to, zda se podaří zprovoznit alespoň část toalet tak, aby výuka na druhém stupni mohla začít včas. Školu navštěvuje 460 žáků, kvůli nedokončeným toaletám je ohrožena výuka zhruba poloviny z nich, kteří navštěvují právě druhý stupeň. Pokud se do zahájení školního roku podaří zprovoznit toalety alespoň v jednom z pater, mohla by se podle ředitelky škola otevřít.

Místostarosta Klimkovic Jakub Unucka (ODS) se domnívá, že zákon o veřejných zakázkách není dobrý a právě výběr zhotovitele podle nejnižší ceny se v mnoha případech ukazuje jako problematický. Na obdobný problém už dříve poukazovala i některá další města, která se při zakázkách dostala do obdobných problémů a musela řešit nekvalitně odvedenou práci.

"Poté, co jsme zveřejnili, že máme takový problém, tak se hlásí klimkovické firmy, které nám nabízí, že nám dodají obkladače a pomohou, aby se škola otevřela. Zákon o veřejných zakázkách ale vůbec neumožňuje zohlednit nějakou místní příslušnost. V každé obci vždycky školu stavěl místní stavitel a toho by hanba fackovala, kdyby záchod udělal křivě, to by si nikdo nedovolil," míní Unucka.

Podle něj má škola štěstí alespoň v tom, že původní firma nakoupila materiál a dodatečné práce, které se nyní ve škole musí udělat, už se tak budou zadávat jako zakázka malého rozsahu. "Směrnice umožňují do 500.000 korun v případě nouze zadat zakázku ve zkráceném výběrovém řízení. Takže ty dílčí práce rozdáme v nějakém režimu nouze," uvedl Unucka.

Klimkovice nejsou jedinou školou v kraji, která má obdobné problémy. Kvůli opožděné rekonstrukci sociálních zařízení bude muset být posunuta výuka i v Základní škole Alšova v Kopřivnici na Novojičínsku. Školáci tam nastoupí až 12. září.