"Jsem rád, že lídrem bude právě Karel Jakobec. Patří mezi nejzkušenější a nejúspěšnější komunální a krajské politiky v Karlovarském kraji nejen v rámci ODS, ale zcela nezpochybnitelně i napříč všemi stranami," uvedl krajský předseda ODS Jiří Vaněček.

V posledních volbách do krajského zastupitelstva získala ODS 9,79 procenta hlasů. Karel Jakobec, ačkoli byl na kandidátce až na desátém místě, se díky preferenčním hlasům dostal na druhé místo. ODS tak získala i díky němu čtyři mandáty ve 45členném zastupitelstvu kraje.

Volby v Karlovarském kraji v roce 2012 vyhrála KSČM před ČSSD. Ty pak vytvořily koalici, která na konci loňského roku rozpadla. Nyní na kraji vládne široká koalice bez KSČM, včetně ODS, která má v krajské radě dvě místa z devíti.

Zbývající kandidáty ODS zvolí do konce března. "Vsadit chceme jednak na úspěšné komunální politiky, jednak na veřejně známé osobnosti, které mají ve společnosti kredit," dodal Vaněček.

Jakobec byl od roku 1994 místostarostou Sokolova. V roce 2000 se stal starostou a v této funkci byl až do roku 2010. Je mu je 51 let, členem ODS je prakticky ihned od jejího vzniku v roce 1991.

pnp abz