"Právo na azyl platí pro lidi, ale platí stejně tak i pro umělecká díla, pro světové dědictví," uvedl Hollande na 70. valném shromáždění UNESCO. Vytvoření útočiště pro památky ohrožené bojovými akcemi nebo záměrným ničením radikálů je podle něj součástí návrhu zákona o svobodě tvorby, který v současnosti projednává francouzský parlament.

Francouzští odborníci by měli podle Hollandea napříště spolupracovat s historiky a archeology v postižených oblastech a pomoci jim přesunout ohrožené movité památky na bezpečná místa ve Francii.

Nedávno vyvolaly po celém světě rozhořčení zprávy o ničení kulturních památek členy organizace IS v Sýrii a v Iráku. Radikálové poškodili například archeologická naleziště v Hatře, Nimrúdu, Ninive či Chorsábádu a odstřelili i některé antické památky v Palmýře. Vypálili rovněž knihovnu v severoiráckém Mosulu s řadou vzácných svazků. Množství movitých památek údajně prodali islamisté na černém trhu, aby mohli financovat své bojové operace.

Během uplynulých let zničili po celém světě řadu vzácných památek i další islamističtí radikálové. Například v roce 2001 odstřelili členové hnutí Taliban v Afghánistánu obří kamenné sochy Buddhů v údolí Bámjánu. V roce 2012 zničili islamisté v severomaliském Timbuktu čtrnáct hrobek svatých mužů súfismu.