Prověrky úřadu by se mohly podle novely nově týkat například hospodaření obcí, krajů, jejich příspěvkových organizací, státních fondů, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol a firem, v nichž má stát, obce nebo kraje nadpoloviční podíl. Předloha navazuje na ústavní novelu, kterou už dřív Sněmovna schválila a nyní čeká na posouzení v Senátu.

"Je to čistě implementační zákon," zdůraznil ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Prostor pro jeho úpravy je proto velmi malý, podotkl.

Rozšíření pravomocí NKÚ kritizovali zástupci Svazu měst a obcí a Asociace krajů. Poukazovali například na ústavní zakotvení práva obcí a regionů na samosprávu. Poslanec ODS Marek Benda zopakoval další výtku, jež se týká četnosti prověrek samospráv a jejich překrývání. "Pokud vytvářím různé orgány státu, které kontrolují stejnou věc, není to správné," uvedl.

Sněmovní kontrolní výbor se dnes předlohou zabývat také. Schválil pozměňovací návrh, který podle zpravodaje Štěpána Stupčuka (ČSSD) jen opravují text předlohy, ale nijak ji nemění. Návrh je podle něj zpracován věcně a slušně. "Domnívám se, že je ústavně vyvážený a nepředstavuje žádný střet s ústavností," řekl.

Ústavní změnu poslanci schválili loni v květnu. NKÚ by měl dostat možnost prověřovat nakládání v podstatě s veškerými veřejnými penězi, nyní kontroluje hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Senátoři s projednáváním ústavní novely čekají právě na prováděcí zákon. Senátor Miroslav Nenutil (ČSSD) dnes uvedl, že názory členů horní komory se posouvají k jejímu přijetí. V minulém sněmovním volebním období horní komora obdobnou ústavní novelu i prováděcí zákon zamítla. Sněmovna nemá možnost v případě ústavních změn horní komoru přehlasovat.

Úřad by mohl podle nynější novely prověřovat také Českou televizi, Český rozhlas a Českou národní banku. Předloha vyjmenovává i veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti a školy zřízené státem, obcemi nebo kraji. Samosprávy a některé další organizace by kontroloři měli prověřovat jen z hlediska souladu jejich hospodaření se zákony.