"Cedule turisté najdou u Arcibiskupského zámku, Květné zahrady, na Velkém náměstí, u Justiční akademie na Masarykově náměstí a také nedaleko vstupu do Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově ulici. Další tři panely jsou umístěny u vstupů do Podzámecké zahrady, konkrétně z ulic Na Kopečku, Ztracená a Vejvanovského," uvedla Veronika Kuklová z odboru kultury a cestovního ruchu.

Panely obsahují text o snímcích natáčených v dané lokalitě, fotky z těchto filmů a také mapu s místem rozložení dalších informačních cedulí. Filmovou trasu doplňuje nová brožura, která filmům věnuje větší prostor. "Přímo v terénu nejsou jednotlivá filmová místa záměrně propojena značením. Záleží na samotných návštěvnících, jakou cestou se k nim vydají a zda navštíví všechny lokality , tedy i ty vzdálenější od městského centra," dodala Kuklová.

Filmová trasa je jen jedním z bodů projektu Filmová Kroměříž 2015. "Ten zahrnuje také například tematické prázdninové prohlídky města, výstavu originálních kostýmů z pohádky Peklo s princeznou v muzeu i letní kino s projekcemi filmů, které se natáčely v Kroměříži," doplnil Zrna. Divadelní spolek Kroměříž navíc nabízí speciální nastudování evergreenu Limonádový Joe i další divadelní představení. Více informací je na webu www.kromeriz.eu.

Kroměříž bývá častým cílem filmařů z České republiky i ze zahraničí. Ve městě se natáčel oscarový Amadeus režiséra Miloše Formana, remake slavné Angeliky či snímky Královská aféra, Ucho, Nehynoucí láska, některé díly seriálu Četnické humoresky i zmíněná pohádka Peklo s princeznou. Na jaře zde také Česká televize natáčela seriál Já, Mattoni.