"Já si za tím stojím, že písničky jsou odžité, ale samozřejmě se nejedná o nějaký otrocký přepis. Jsou to emoce, vzpomínky, ale je tam nějaké vlákno mezi texty a tím, co jsme prožíval poslední čtyři roky," řekl ČTK.

Na své třetí album pozval Lipo řadu hostů. V singlu Svoboda zní chraplák zpěváka Marcella z indie rockové skupiny No Distance Paradise, ve Štěstí obnovil Lipo spolupráci s držitelkou ceny Anděl Debbi a energii skladby Vidíš, co jiní nevidí zajistil hlas ODDho, vlastním jménem Ondřeje Turtáka, který také celou desku produkoval. Na klavír v závěrečné písni Solitér hraje Jiří Vidasov, kytarovou linku v rapu Mimikry obstaral Robin Mood. Ve skladbě Hledám slyšíme vokalistku Yannu, která s Lipem spolupracovala i na předchozím albu O duši v písni Kruhy a doprovází ho na koncertech.

"Trochu jsem se vzdálil rapu, více poslouchám nové trendy v hudbě. Na albu jsou spíše písničky než rap a hosté je často rozšiřují o dobrý zpěv, který já nemám. A ODD má na desce velkou roli jako producent," sdělil Lipo.

Na jaře a v létě čekají Lipa různé venkovní akce a na podzim počítá s turné, na němž album Lyrika pokřtí. Uvažuje o tom, že dosavadní soubor tvořený dýdžejem a zpěvačkou Yannou rozšíří o kytaru a bicí. Experimenty za hranice rapového žánru přinášejí pro Lipa uznání části hudebních kritiků, ale také negativní ohlasy rapové komunity. "Žánrově jsem těžko zařaditelný, je to na ně moc empatické a přecitlivělé," konstatoval.

Ústředním motivem nových písní je hledání osobní svobody, které souvisí s mezilidskými vztahy. "Někteří lidé tvrdí, že psát o lásce je klišé, já si naopak myslím, že to je téma, které ještě zdaleka nebylo vyčerpáno a těžko někdy bude," podotkl Lipo, který v textech čerpá ze svého vřelého vztahu k poezii.

Lipo se narodil v roce 1986, pochází z Liberce. Poprvé se výrazněji prosadil v projektu Básníci před mikrofonem (BPM), který založil s Pauliem Garandem jako odnož českého rapu vycházející především z poezie. Debutová deska BPM nazvaná Slova se objevila v roce 2007. Druhou desku BPM vydali v roce 2009 a pojmenovali ji Horizonty. Za album byli oceněni žánrovou Cenou Anděl a získali dvě nominace na Hudební ceny Óčka. Na jaře 2011 oznámil Lipo práci na sólové debutové desce, kterou o rok později vydal pod jménem Víc než hudba.

Kromě vlastní tvorby se Lipo věnuje režii videoklipů. Mimo vlastních klipů točil například video k písni La La od Debbi, za kterou byl nominován na cenu Český slavík v kategorii videoklip roku, a je režisérem klipu Davida Stypky a Ewy Farne Dobré ráno, milá.