Matka dvou malých dětí Catalina Robledová se v pondělí vydala se svým francouzským buldokem na cestu z Houstonu do New Yorku. Psa měla ve schráně, v níž jí jej letecká společnost umožnila vzít na palubu. Jedna z letušek ale ženu přesvědčila, že zavazadlo se zvířetem přesahuje do uličky a musí být umístěno do skříňky.

"Pes štěkal a štěkal, ale já jsem nemohla vstát," řekla Robledová televizní stanici Telemundo s tím, že měla v ruce spícího kojence. Letový personál podle ní na štěkání nijak nereagoval a psa nechal uzavřeného ve skříňce.

Když buldoka po čtyřech hodinách letu vyndala po přistání na newyorském letišti, už nedýchal.

Vedení letecké společnosti se za incident omluvilo a označilo jej za "tragickou nehodu, k níž nikdy nemělo dojít, neboť zvířata se nemají umisťovat do zavazadlových skříněk". Mluvčí aerolinek dodala, že společnost událost vyšetřuje a že vrátila Robledové peníze za letenku včetně 125 dolarů (2550 korun), které zaplatila za přepravu zvířete na palubě.

Letuška, která zvíře do skříňky umístila, prý na svou omluvu tvrdila, že nevěděla, že je v zavazadle živý tvor. To však Robledová stejně jako další cestující citovaní americkými médii odmítli. Majitelka ji prý výslovně na psa upozornila.

United neřeší podobný případ poprvé, loni například čelila žalobě cestujícího, kterému během letu uhynul králík. Podle údajů amerického ministerstva dopravy během loňska pošlo za letů těchto aerolinek 18 zvířat, což je nejvíce ze všech amerických leteckých dopravců.