Zájemci mohli hlasovat od 3. října do 19. listopadu. Loni do ankety lidé zaslali téměř 110.000 hlasů, ceremoniál na Nově podle pořadatelů sledovalo 1,35 milionu diváků.

Na slavnostním večeru v Hudebním divadle Karlín budou předány slavíci v kategorii Zpěvačka, Zpěvák a Hudební skupina, Absolutní slavík a ceny Objev roku, Slavíci bez hranic (nejoblíbenější slovenský interpret v ČR), ocenění pro nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls a cena za nejstreamovanější českou skladbu na internetu. Moderátorem bude opět Ondřej Sokol.

V kategorii zpěvaček mohou vedle Špinarové a Bílé uspět Monika Absolonová, Anna K., Ewa Farna nebo Lucie Vondráčková. Mezi zpěváky mají zatím nejvíce hlasů Gott, Michal David, Tomáš Klus, Richard Krajčo, Daniel Landa a Tomáš Ortel. Do šestice, která dostala nejvíc hlasů, doprovodily kapelu Kabát skupiny Dymytry, Chinaski, Kryštof, Ortel a Slza.

V kategorii Slavíci bez hranic (nejpopulárnější slovenský interpret nebo skupina v České republice) jsou v první trojici podle abecedy Elán, No Name a Miroslav Žbirka.

Z průběžných výsledků letošní ankety vyplynulo, že Lucie Bílá může letos získat 20. vítězství a slovenská skupina No Name má na dosah desáté vítězství v kategorii Slavíci bez hranic.

Fanoušci mohou hlasovat ještě v kategorii Objev roku. Do ní byli nominováni skupiny Mirai a Poetika a písničkáři Pokáč a Vojtaano. Hlasování v této kategorii ukončí moderátor Sokol v druhé polovině přenosu.

V programu slavnostního vyhlášení vystoupí Lucie Bílá, Ewa Farna, Markéta Konvičková, Marta Kubišová, Olympic, Mirai, Marek Ztracený, Jakub Děkan a další. Všichni interpreti i kapely budou hrát na živo. Více je nachází na www.ceskyslavikmattoni.cz.