Symbolické dobývání místa koncertu zahájil Pražský výběr 1. června za asistence několika desítek přihlížejících natřením tanku T-34 na žluto v prostoru před O2 arenou. Dnešní vystoupení pak podle odhadu přítomných novinářů navštívilo 14.000 lidí.

Největší koncert Pražského výběru v historii

Největší koncert ve své čtyřicetileté historii sama kapela odstartovala sólem svých bubeníků Klaudia Kryšpína a Jiřího Hrubeše skladbou Straka v hrsti. Kompletní skupina v bílých oblecích přivítaná velkým aplausem poté spustila hit Snaživec. Skladbou Stín z alba Běr vzdal Pražský výběr hold zemřelému kytaristovi Radimu Hladíkovi. "Myslím, že Radim má v nebi spoustu andělů, kteří mu naslouchají," řekl kytarista Michal Pavlíček. Jeho slovům zaplněné hlediště aplaudovalo vestoje.

Atmosféru poté Pražský výběr odlehčil svojí verzí písně z Žebrácké opery Bertolta Brechta Mackie Messer doprovázenou projekci jejího známého ztvárnění Milošem Kopeckým.

Monkey Business i Iva Pazderková jako hosté

Jako další host vystoupila kapela Monkey Business, některých pěveckých partů se zhostila Iva Pazderková nebo bývalý člen Pražského výběru Jiří Tomek. Zazněl průřez celou historií Pražského výběru včetně hitů Pražákům těm je tu hej, Na václavským Václaváku, Olda je přítel můj, Hrabě X nebo Komu se nelení, tomu se ženění. V písni Tatrman se elektrické kytary chopil i dirigent Mercurio.

V závěru koncertu dorazil i bývalý baskytarista Pražského výběru Ondřej Soukup, kterému ve skladbě Slušný člověk vypomohla operní pěvkyně Gabriela Beňačková. V souvislosti s názvem skladby si politicky angažovaný zakladatel Pražského výběru Michael Kocáb neodpustil kritiku prezidentů Donalda Trumpa a Miloše Zemana.

Klaudius Kryšpín, Vilém Čok, Jiří Hrubeš, Michal Pavlíček a Michael Kocáb z kapely Pražský výběr.
Autor: ČTK

Pražský výběr měl mezi lety 1983 a 1986 zákaz působení. Rozpadl se v roce 2006. Kapela nazvaná podle značky levného vína rozšířeného v 80. letech se na turné v roce 2012 sešla v sestavě tvořené vedle Kocába s Pavlíčkem také baskytaristou Vilémem Čokem a bubeníky Kryšpínem a Hrubešem.

Podle Kocába není vyloučeno to, že akcí v O2 areně skupina uzavře svoji koncertní činnost. Pavlíček s tím však nesouhlasí.

Fotogalerie
8 fotografií