Slavné "tůčko" létalo společně se svým dvojníkem do roku 2008 ve vládní letce. Vozilo jak třeba prezidenty Václava Havla a Václava Klause, tak i třeba vojáky do misí. V únoru 1998 v něm do Česka přiletěl i zlatý tým českých hokejistů z olympijského turnaje v japonském Naganu. Nadšenci mu proto přezdívají Naganský expres.

Po vyřazení stroje ze služby jej získalo letecké muzeum v Kunovicích. Přes tzv. crowfunding se mu od fanoušků na zachování letounu podařilo vybrat 1,2 milionu korun. Do svých prostor ho chce dopravit po zemi speciální technikou, transport bude podle organizátorů jednou z největších pozemních přeprav letecké techniky v historii Česka.

Povolení k transportu z vojenského letiště Kbely získali v pondělí. "Hodně se nám ulevilo," uvedl Martin Hrabec, vedoucí Leteckého muzea v Kunovicích. Poslední drobné součásti tým odmontoval o víkendu, zajistil také pohyblivé vybavení interiéru.

Stroj bude na techniku naložen ve čtvrtek. Na Moravu vyrazí v pátek ráno na návěsu o délce 51,5 metru. "Většina přesunů, kromě páteční etapy Praha - Milovice u Hořic, proběhne v noci a brzy ráno," uvedla Šírová.