Frontman skupin Babyshambles a The Libertines s pověstí "nejhůře řízené střely minimálně v britském hudebním showbyznysu" a bývalý snoubenec modelky Kate Mossové pro řadu posluchačů překvapivě v plzeňském DEPO2015 vystoupil jako osamělý písničkář s kytarou. Podobně se představil na koncertu před dvěma lety v Praze.

"Doherty píše zajímavé a originální písně. Ale je ho třeba vnímat jako osobnost, která se pokusila vlastní život proměnit v umělecké dílo. Všechno, co se kolem něj děje − ať je to opravdové, nebo jen mediální obraz, je jako performance. Hudba ovšem zůstává její důležitou součástí, přímo páteří. A tak Dohertyho koncert stojí za vidění," uvedl před koncertem v Hospodářských novinách hudební publicista Josef Vlček.

Svůj dluh vůči návštěvníkům Rock for People splatil letos Doherty podobně jako kapela Faith No More, která vystoupila na začátku června na královehradecké části festivalu. Ta před dvěma lety nevystoupila kvůli nepřízni počasí.

Další hvězdou dnešního programu byla v nočních hodinách britská elektro-dubstepová čtveřice Modestep, která nedávné vydala druhé studiové album London Road. Její energické vystoupení plné světel roztančilo davy po pódiem. Festival dnes podle pořadatelů navštívilo přibližně 4000 lidí.

V prostorách bývalého depa městských dopravních podniků otevřela program na hlavní scéně rakouská kapela Gasmac Gilmore, na vedlejší scéně rozbalila svoji rytmickou show tuzemská V3ska, o kus dále bavil ironickými rýmy Kapitán Demo. Festival se koná také v areálu Papírny, který leží na druhém břehu řeky Radbuzy, kde program zahájila hlučná maďarská skupina Run Over Dogs. Na scéně umístěné na střeše autobusu zahráli tuzemští Skyline a svoji hudbou i v panujícím vedru roztancovali desítky lidí.

V západočeské metropoli do neděle vystoupí na sedmi scénách téměř 80 domácích i zahraničních kapel a dýdžejů ze všech koutů Evropy. Pořadatelé slibují 54 hodin programu nejen hudebního, ale i výstavy, workshopů či kinokavárny. "Akce s názvem Rock for People Europe je o průřezu evropskou hudební scénou. Naším cílem bylo dostat sem minimálně jednoho zástupce z každé země Evropské unie. Téměř se to podařilo, chybí nám zástupce z Malty a nedopadlo nám ani Portugalsko. Ale jinak ta mise byla naplněná, interprety jsme vybírali sami nebo v rámci evropských konexí, které máme díky našemu členství v Evropské hudební asociaci," řekl dnes ČTK Michal Thomes, ředitel festivalu.

Pořadatelé v sobotu, kdy vystoupí hlavní hvězdy festivalu Motörhead a Guano Apes, očekávají návštěvu přes 10.000 lidí. Upozorňují, že již první den festivalu byla téměř zaplněna ubytovací kapacita kempu a plzeňských penzionů. Podařilo se však otevřít druhý kemp a objevily se i další možnosti ubytování. Podle předpovědi mohou teploty na západě Čech o víkendu přesáhnout 34 stupňů Celsia. V areálu DEPO2015 i jeho okolí je podle organizátorů dostatek vody i krytých míst.

Rock for People Europe se koná jako součást projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Více informací se nachází na www.rockforpeople.cz.