V titulní roli kněžny Libuše se představí Eva Urbanová, herečka Valérie Zawadská společně s Dvořákovým kvartetem připomene významné ženy rodiny Masarykovy. "Zcela mimořádnou produkci bude představovat koncert 3. října, na němž se představí jedna z nejoceňovanějších českých pěvkyň současného hudebního světa, Magdalena Kožená. Tato prominentní mezzosopranistka uvede ve spolupráci s barokním souborem Collegium 1704 unikátní projekt nazvaný Zahrada nářků, v rámci něhož zazní několik pozoruhodných barokních opusů," uvedl dramaturg.

Festival připomene letošní sté výročí vzniku Československa. "Přehlídka nabídne reprezentativní skladby takřka výhradně českých autorů, kteří výraznou měrou formovali specifickou tvář české národní hudby," uvedl Koutný. Festival nabídne osm koncertů, symfonickou, komorní, operní i duchovní tvorbu Antonína Dvořáka, Zdeňka Fibicha, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, Josefa Suka či Františka Škroupa. Harmonia Moraviae se letos uskuteční 16. rokem.

Nový šéfdirigent filharmonie Tomáš Brauner chce v letošní sezoně nabídnout také soudobou hudbu. V lednu zazní světová premiéra skladby současného skladatele Petra Wajsara napsaná přímo pro zlínskou filharmonii.

Představí se také houslistka Olga Šroubková, vítězka hudební soutěže Pražské jaro, která nedávno uspěla také v soutěži v Šanghaji. "Jsem rád, že jsme ji podchytili včas, doufám a věřím, že její kariéra půjde velice rychle nahoru. Jsem rád, že ji máme v sezoně," řekl ČTK Brauner.

V listopadu bude na programu suita Osud Leoše Janáčka v úpravě Tomáše Illeho. "Je to suita, která bude mít u nás světovou premiéru. Všechny úpravy, které udělal Tomáš Ille, jako suita z Pastorkyně, Rusalky, se mu nejen hrají po celém světě, ale natáčejí to velké labely. Je to velice respektovaný skladatel a suity jsou velice populární," uvedl Brauner. Zazní také Illeho vlastní dílo, suita nazvaná Pražské čtvrti.

Filharmonie sídlí do roku 2010 v kongresovém centru, návštěvnost od té doby podle ředitele filharmonie Josefa Němého roste. "Koncerty FBM v prvním pololetí 2018 navštívilo skoro 29.000 posluchačů s průměrnou návštěvností 744 posluchačů na koncert. Je to skvělé, že již čtvrtou sezonu po sobě je návštěvnost našich koncertů tak vysoká, blížící se kapacitě kongresového centra," uvedl Němý. Kapacita sálu je 761 míst.

Filharmonie před letošní sezonou zvýšila ceny o 15 procent, zakoupeno je již 1830 předplatných, což odpovídá 98 procentům minulé sezony. "Některé koncerty nové sezony jsou již nyní vyprodány," uvedl ředitel.