V minulé sezoně přišlo do Jihočeského divadla 60.128 diváků, dalších 55.961 diváků přilákalo 91 představení před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově.

"Nová sezona bude především česká, protože budeme slavit 100 let vzniku Československa, a to bude znát na většině titulů. Připravujeme i koncert Má vlast, který odehrajeme přímo 28. října. Celá Má vlast v Českých Budějovicích nikdy nezazněla, takže budeme první," řekl dnes ČTK ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Činohra uvede jako první premiéru 26. října kriminální drama o agentech komunistické Státní bezpečnosti (StB) s názvem Elity. Plán divadelních premiér dále zahrnuje drama Pokoušení, parafrázi Fausta od Václava Havla, adaptaci knih Pod sněhem od Petry Soukupové, historické detektivky Ďáblův sluha od Vlastimila Vondrušky a adaptaci románu Rybí krev, za který získal spisovatel Jiří Hájíček cenu Kniha roku. Ze souboru odcházejí herci Beáta Kaňoková a Tomáš Havlínek, nově nastoupí Tomáš Kobr a Dan Kranich, řekla dnes ČTK šéfka činohry Martina Schlegelová.

Operní soubor připraví tři premiéry: Prodanou nevěstu, rodinnou operu Kominíček a muzikál Evita. Pěvkyni na hlavní roli bude hledat divadlo formou castingu, uvedl šéf opery Tomáš Studený. Balet nabídne Tramvaj do stanice Touha na hudbu Arvo Pärta, přičemž premiéra bude v německém Pasově. Jihočeské divadlo inscenaci připravuje s tamním Zemským divadlem a uvede ji i v německých městech Landshut a Straubing. Druhou baletní premiérou bude Šípková Růženka, kterou pak soubor v létě přenese před otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Soubor Malého divadla, který cílí na děti, mládež a rodiny, chystá čtyři tituly včetně pohádky O Palečkovi.

Zřizovatelem Jihočeského divadla je město České Budějovice. Letos dalo scéně provozní příspěvek 110 milionů Kč, o 13,3 milionu více než loni.