"Jsou to Historie, Současnost, Česko/Slovensko a hosté. V rámci bloků vznikla řada nových sekcí," uvedl Jílek. Jednou z nich jsou například Východní přísliby, které nabízejí novinky z hrané tvorby zemí takzvaného východního bloku. "Opustili jsme Visegradský horizont, rozhodli jsme se mapovat celý východoevropský prostor kromě Česka a Slovenska. Nedáváme východu hranici, hrajeme i lotyšský či gruzínský film," uvedl Jílek.

Diváci mohou letos vidět snímky v sekci Muzikál. LFŠ chce také mapovat tvorbu režisérů, kteří jsou označováni za ikonické, letos jde o Larse von Triera. Škola letos nově nabídne také industry program.

Pořadatelé například upustili od fokusů zaměřených vždy na konkrétní zemi a její kinematografii. "Fokusy byly čím dál náročnější na přípravu. I ten geografický přístup už není dnes tak úplně ´cool´. Loni jsme se rozloučili s Fokusem Švédsko, který byl obrovský a velmi úspěšný, byl to správný okamžik to opustit," uvedl Jílek.

LFŠ letos připomene sto let od narození Ingmara Bergmana, stoleté výročí republiky, 120 let československého filmu i 130 let od narození Friedricha Wilhelma Murnaua, mezi jehož nejznámější filmy patří Upír Nosferatu či Faust.

LFŠ začala dnes, potrvá do 5. srpna. Největší nesoutěžní filmový festival v zemi nabídne přes 200 filmů.