V Liberci se představily sbory 13 z 20 ZUŠ v Libereckém kraji. Počet 444 dětí byl vybrán záměrně. "Jde o určitou symboliku, jak je sborový zpěv důležitý v životě základních uměleckých škol," řekl ředitel liberecké ZUŠ ve Frýdlantské ulici Tomáš Kolafa.

Se známou pěvkyní děti zpívaly lidovou píseň Ó hřebíčku zahradnický, dopředu společně nic nezkoušely. "Bude to improvizace. V dětském sboru je veliká síla, cokoliv zazpívat s nimi je pro mě velký náboj," řekla Kožená před vystoupením. Zároveň doufala, že ji nebude moc slyšet, neboť je nachlazená. Některé pasáže ale zpívala jen za doprovodu generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka. "Zpívalo se mi dobře. Nakonec nějaký hlas tam byl," řekla po vystoupení, které si pochvalovala. "Bylo to dojemné. Už vlastně jen to přijetí, jaké jsem od dětí dostala. Protože děti jsou nejpřirozenější a nikdy se nepřetvařují, tak to je asi nejcennější," dodala.

Smyslem happeningu je podle ní upozornit na jedinečný systém, který tvoří ZUŠ. Akce by mohla například pomoci i v tom, aby dostávaly na provoz od zřizovatelů víc peněz než dosud. "Protože hodně ZUŠ mi říká: Máme plno a nebereme," uvedla.

To potvrdil i Jan Prchal ze ZŠ a ZUŠ Jabloňová v Liberci. "Zájem je velký. Kapacita je taková, že ZUŠ mohou postihnout 20 procent populace. Ideální by bylo, kdyby se tohoto typu uměleckého vzdělávání mohly účastnit všechny děti, které chtějí, což teď rozhodně není," uvedl. Obrovský zájem je i o ZUŠ ve Frýdlantské v Liberci, kam dochází skoro 1900 dětí. "V některých oborech, speciálně nehudebních, jsme schopni přijmout každého pátého, co splní podmínky," uvedl Kolafa.

Podle operní pěvkyně napomáhají ZUŠ vytvářet kulturnost národa a jsou vhodné prakticky pro kohokoliv. "Každé dítě má nějaké tvořivý talent. A myslím, že zvlášť v dnešní době, kdy se preferují různé počítače, je důležité pro děti, aby se dokázaly kreativně vyjádřit," dodala.

Součástí ZUŠ Open je téměř 1000 akcí, která zahrnují koncerty, výstavy a výtvarné akce, dílny, divadelní a taneční představení a muzikály. V Libereckém kraji se dnes různé programy konají také v Jablonci nad Nisou, Turnově, Semilech či menších městech, jako jsou Nové Město pod Smrkem, Jablonec nad Jizerou nebo Žandov. V České republice funguje 488 základních ZUŠ, ve kterých studuje 247.000 žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory - hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický.