Bach se kantátové tvorbě věnoval prakticky celý život. Tyto vokálně instrumentální koncertantní skladby tvořily v hudbě vrcholného baroka samostatný žánr, takže mohl navázat na své předchůdce. Na dnešním koncertu zazněly Bachovy kantáty Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen, Wachet! Betet! Betet! Wachet!, Jesus schläft, was soll ich hoffen? a Wachet auf, ruft uns die Stimme.

Bachovy rané kantáty vznikaly v souladu s dobovými normami, což se změnilo kolem roku 1713, kdy se uskutečnila zásadní reforma v evangelické barokní církevní hudbě. V souvislosti s ní Bach začal komponovat kantáty nového typu, s áriemi a recitativy. Vedle tradičních textů protestantského chorálu a textů anonymních autorů se také nově začala objevovat duchovní poezie, vyvazující texty z výlučné závislosti na biblickém slovu a chorálu. To dalo vzniknou množství básnických reflexí popisujících rozličné biblické události, které evangeličtí faráři přednášeli věřícímu lidu.

Ačkoliv se Bach kantátám věnoval již během svého pobytu ve Výmaru, to podstatné z nich vytvořil až ve funkci kantora a hudebního ředitele v Lipsku, kam odešel v roce 1723. Mezi jeho povinnosti v té době krom jiného patřilo připravovat na každou neděli či svátek hudbu pro městské kostely. Touto hudbou byly jeho vlastní kantáty. V průběhu roku tak bylo zapotřebí minimálně šedesáti kantát, což pro skladatele zejména v prvních letech znamenalo zátěž vyžadující mimořádnou koncentraci a disciplínu.

Gardiner je jednou z vedoucích postav současného světa vážné hudby. Jako častý host předních světových těles se soustředí na repertoár hudby 17. až 20. století. Jeho spolupráce s Monteverdi Choir, English Baroque Soloists a Romantickým a revolučním orchestrem z něj učinila předního představitele a průkopníka v oblasti historicky poučené interpretace.

Monteverdi Choir patří již přes padesát let mezi nejlepší vokální tělesa světa. Kromě pravidelné koncertní činnosti v Evropě a Spojených státech se objevil v celé řadě operních představení, například v londýnské Covent Garden či v pařížské Opéra Comique. V roce 2017 spolu s English Baroque Soloists nastudoval sbor všechna tři dochovaná operní díla Claudia Monteverdiho, která provedl u příležitosti oslav 450. výročí skladatelova narození.

English Baroque Soloists se od svého založení v roce 1978 snaží změnit pohled na interpretaci barokní a raně klasicistní hudby. Kombinace zvuku dobových nástrojů a virtuózní hry z něj činní jeden z předních barokních orchestrů dneška.