Koncert otevřela kantáta Ten, který přežil Varšavu op. 46 pro recitátora, mužský sbor a orchestr, v níž se autor Arnold Schönberg otevřeně přihlásil k židovské víře. Rozrušený hlas vypravěče, který svůj monolog v závěru prokládá výkřiky německých rozkazů, svěřili Vladimíru Polívkovi.

Následoval Houslový koncert e moll op. 64, který zkomponoval Felix Mendelssohn Bartholdy pro svého dlouholetého přítele, houslistu Ferdinanda Davida. Pražské obecenstvo si dnes ovacemi od houslisty Rachlina vytleskalo přídavek. "Devatenácté století přineslo židovstvu dosud nepoznané liberální a tolerantní prostředí, antisemitismus však číhal v posměšných pamfletech, karikaturách, křivých pohledech a koncentroval síly k novým útokům. Snad i s vědomím jeho stále přítomného latentního nebezpečí konvertoval Mendelssohnův otec roku 1822 k protestantismu a nechal pokřtít i své děti," uvedla muzikoložka Vlasta Reittererová.

Koncert po pauze uzavřela Symfonie č. 3 Kadiš pro orchestr, smíšený sbor, chlapecký sbor, vypravěče a mezzosoprán od amerického dirigenta a skladatele Leonarda Bernsteina. Představila se v něm sopranistka Pavla Vykopalová. Kadiš, židovský chvalozpěv, se objevuje v titulu každé ze tří vět kompozice. Když 14. května 1948 vyhlásil Izrael nezávislost, jedním z prvních umělců, kteří tam krátce po jeho vzniku zavítali, byl právě Bernstein.

Koncert k 70. výročí založení Státu Izrael se uskutečnil v den, kdy se v Pásmu Gazy konaly demonstrace v souvislosti s otevřením amerického velvyslanectví v Jeruzalémě. Palestinci v Gaze demonstrují od konce března za konec blokády enklávy a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale která se teď nacházejí v Izraeli. Střelba izraelských bezpečnostních sil si dnes vyžádala přes pět desítek mrtvých. "Politická situace v Izraeli, kam se už 28 let často vracím, je možná neřešitelná, ale naděje umírá poslední," konstatoval už na odpoledním setkání s novináři Rachlin.

Dnešním koncertem FOK zároveň připomněl svého zakladatele, dirigenta Rudolfa Pekárka, za okupace vězněného nacisty a donuceného pod tlakem nové politické moci, která v Československu zavládla roku 1948, opustit vlast. Nové uplatnění našel v Austrálii jako dirigent Symfonického orchestru v Queenslandu.