Do jednotlivých akcí se zapojí i profesionální umělci včetně symfonických orchestrů a dalších kulturních institucí či festivalů v čele s Pražským jarem. "Jsem nadšena z toho, že do tohoto projektu s námi letos půjdou již tři čtvrtiny všech našich základních uměleckých škol. Těším se, že se na několika místech zapojím s dětmi a jejich pedagogy do programu a srdečně zvu všechny, kteří mají zájem o umění a chápou jeho úlohu pro celkový rozvoj nejmladší generace ve všech koutech naší vlasti," uvedla světoznámá pěvkyně a patronka akce Kožená.

Na její pozvání přijali roli garantů za jednotlivé obory režisérka Alice Nellis, designér Maxim Velčovský a tanečníci Jiří a Otto Bubeníčkovi.

V rámci letošního programu se uskuteční například rozsáhlý projekt v Karlových Varech. Školy budou vystupovat na kolonádě, v hotelech a celém centru města a akce vyvrcholí společným večerním koncertem Karlovarského symfonického orchestru. V Olomouci bude provedena opera skladatele Tomáše Hanzlíka. Přehlídka všech škol Libereckého kraje nabídne sborové vystoupení 555 mladých zpěváků společně s pěvkyní Koženou. Beroun se může těšit na přehlídku středočeských škol v patronaci houslisty a dirigenta Jana Talicha. Školy z Vysočiny připravují umělecké putování po stopách Gustava Mahlera.

V Praze bude během ZUŠ Open oficiálně zahájen nový stipendijní program Nadačního fondu Magdaleny Kožené MenART společným koncertem mentorů Ivo Kahánka, Kateřiny Kněžíkové či Lenky Nové s Beatou Hlavenkovou a jejich žáků v rámci festivalu Pražské jaro v Anežském klášteře. Po celé Praze se zapojí přes dvě desítky škol. ZUŠ Open se mimo jiné stane součástí festivalu Pražské jaro či slavnostního zahájení mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín Film Fest. Více informací se nachází na na www.zusopen.cz.

V České republice funguje 488 základních ZUŠ, ve kterých studuje 247.000 žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory - hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický.