František Šec (1919-2005) a Zora roz. Rozsypalová (1922-2010), zasloužilí umělci někdejšího Státního divadla v Ostravě, působili v angažmá souboru činohry více než 30 let. "Během svého života získali řadu celostátních ocenění. Zoře Rozsypalové byla v roce 1994 například udělena Cena Thálie za celoživotní umělecké mistrovství," uvedla Bednaříková. Roku 1997 byla na Poděbradských dnech poezie poctěna Křišťálovou růží. Je rovněž držitelkou Ceny města Ostravy, kterou získala v roce 2008 za zásluhy o rozvoj uměleckých a kulturních aktivit tohoto města.

"Paní Zora Rozsypalová a pan František Šec byli velkými osobnostmi, skutečnými hereckými aristokraty. Přestože za normalizace zažili nespravedlivé ústrky i ztráty ve své milované profesi, neztratili nic ze své moudrosti a noblesy," řekl režisér Radovan Lipus. Divadlo pro ně podle něj bylo posvátným místem, kde lze doopravdy žít v příbězích velkých básníků. "Zasloužená pamětní deska je víc než jen prchavá a žloutnoucí fotka. Jsem rád, že jsem měl velké štěstí tyto dvě osobnosti na své cestě potkat," dodal.

Instalace pamětní desky je součástí dlouhodobého projektu ostravského divadla Inspirativní paměť divadla. "Od roku 2011 si připomínáme důležité osobnosti z oblasti divadla, které spojily svůj život s Ostravou a podstatným způsobem ovlivnily historii a kulturní život tohoto města," řekla mluvčí. V minulosti se podobné pocty dočkali skladatel, dirigent a dlouholetý šéf ostravské opery Jaroslav Vogel (1894-1970) a dirigent, skladatel a dlouholetý šéfdirigent operetního souboru Vladimír Brázda (1920-2001).