Dokument podle scénáře Brdečkovy dcery Terezy natočil režisér Miroslav Janek. Brdečkovu osobnost přiblížili prostřednictvím jeho tvorby v podobě animovaných či hraných filmů, ale také skrze náčrtky, storyboardy, vytříbenou práci se slovy, kresby, výtvarné objekty a osobní "poklady". "My jsme toužili dostat se dovnitř Brdečky, potřebovali jsme veškerý filmový čas jenom pro něj," řekl čtyřnásobný držitel Českého lva Janek.

Novinář, publicista, spisovatel, scenárista, výtvarník, kreslíř, ilustrátor a filmový režisér hraných i animovaných filmů Brdečka byl jednou z nejvýraznějších osobností české kinematografie. Spolupracoval mimo jiné s Jiřím Trnkou, Janem Werichem a Oldřichem Lipským, ve světě se proslavil jako tvůrce animovaných snímků. Jeho památku a odkaz připomíná od 16. prosince také interaktivní výstava na Chvalském zámku.

Rodák z moravských Hranic Brdečka se v roce 1945 stal filmovým kritikem v Lidových novinách. O dva roky později si ho Trnka vybral jako scenáristu svého prvního filmu Císařův slavík. Pak ho doporučil Werichovi, s nímž napsal komedii Císařův pekař a Pekařův císař. V roce 1957 se Brdečka stal režisérem ve studiu Bratři v triku, jako scenárista byl zaměstnán na Barrandově. Na konci 70. let natočil Lipský podle jeho námětu a společného scénáře komedii Adéla ještě nevečeřela a v roce 1981 Tajemství hradu v Karpatech. Brdečka zemřel v roce 1982, bylo mu 64 let.