"Je pravda, že už jsem zvíře hrála. Vlka ale nikdy. Dříve jsem měla k vlkům odmítavý vztah. Až pak jsem zjistila, že jsou to velice kontaktní zvířata se sociálním cítěním," uvedla před premiérou Čermáková. Vlka vnímá jako mystické zvíře, od kterého by se lidé mohli mnohé naučit.

Ve Zvlčení se prolínají osudy karpatské vlčí smečky s osudem rodiny hajného Butory. Smrt hajného svede dohromady jeho rodinu. Na hájenku uprostřed Bílých Karpat přijíždí i pražská část rodiny a s moravskou větví k sobě znovu hledají cestu. Do revíru zemřelého hajného však přichází také vlčí smečka, kterou lovci vyhnali z jejího původního domova na Slovensku. Obě rodiny - smečky se v inscenaci osudově protnou.

"Ta hra je epická. Pan Bajaja je hodně poetický, což je nádherné. Bylo složité látku uchopit takovým způsobem, aby tam byly záchytné body, které budou silné, procítěné, někdy velmi věcné, hravé. Aby to mělo spoustu ploch a příběh byl pro diváka uvěřitelný," sdělila Čermáková.

Režisér Gombár si poprvé Bajajův příběh přečetl krátce po jeho vydání. Už tehdy prý měl pocit, že by si zasloužil divadelní ztvárnění. "Pokud vás něco oslovuje, je to proto, že to neustále vyvolává nové a nové otázky a vrstvy. Zdá se mi, že je tam velmi silný moment jakéhosi fatálního přibližování těch dvou smeček, dvou rodin. Jste neustále konfrontováni s tím, že se něco musí stát. Život je přesně o tom," řekl režisér.

Výraznou úlohu v divadelním ztvárnění Bajajovy předlohy představuje choreografie, kterou měla na starosti Linda Fernandez Saes. "Domluvili jsme se, že ztvárníme vlky převážně pohybově. Pohyb je z 80 procent prostředkem, kterým se herci na jevišti vyjadřují. Zhostili se toho neuvěřitelně, až mě to dojímá," uvedla choreografka.

Reprízy inscenace Zvlčení (Prolnutí) jsou ve velkém sále naplánovány na úterý 19. prosince a čtvrtek 21. prosince. Městské divadlo Zlín uvedlo už v roce 2008 formou scénického čtení Bajajovy krátké dialogické texty Přílivy a odlivy, Filozof a Rozhovor aneb Tristan a Isolda v Huslenkách. Také tehdy se jejich režie ujal Dodo Gombár.