Dále zazní Bárka na oceáně od Maurice Ravela, po přestávce pak Vodník a Zlatý kolovrat, dvě ze čtyř symfonických básní Antonína Dvořáka na námět z Erbenovy sbírky Kytice. Dirigovat bude Tomáš Brauner.

Koncert Tout un monde lointain... Henri Dutilleuxe, který měl premiéru v roce 1970, je považován za skladatelovu vrcholnou kompozici. Impuls k jejímu zrodu vzešel od Mstislava Rostropoviče. Název celého díla, ale i názvy jednotlivých částí evokují básně Charlese Baudelaira. Nejde ovšem o snahu hudebně tlumočit obsah veršů, skladatel poezii chápal spíše jako literární analogii vůči hudbě samé.

"Isserlis patří k nejlepším světovým cellistům současnosti a je největší mezinárodní hvězdou v naší letošní sezoně. To, že přijal pozvání SOČR, dosvědčuje evropské kvality a vysoké renomé tělesa. Uvedením díla Henriho Dutilleuxe pak plníme předsevzetí představovat publiku stěžejní díla druhé poloviny dvacátého století," uvedl ředitel SOČR Jakub Čížek.

Nositel Řádu britského impéria za zásluhy o hudbu Isserlis Prahu poprvé navštívil v 80. letech. "Byl jsem šokovánm její krásou a atmosférou, pořád jsem čekal, kdy proti mně z nějaké uličky vyjde Mozart," vzpomínal.

V minulosti Isserlis několikrát vystupoval s českými umělci. Například v roce 2001 absolvoval turné s Českou filharmonií do Číny a Japonska.

Osmapadesátiletý Isserlis se může pochlubit rozmanitou kariérou jako sólista, komorní hráč, pedagog, spisovatel i televizní a rozhlasová osobnost. Pravidelně účinkuje s předními světovými orchestry a dirigenty, vystupuje ve významných hudebních centrech s recitály. Posledních 20 let působí jako umělecký ředitel mistrovských kurzů International Musicians Seminar v Prussia Cove v hrabství Cornwall. Jeho dvě knihy pro děti byly přeloženy do mnoha jazyků a nedávno vyšel knižně i jeho komentář k Schumannovým Radám pro mladé hudebníky.