"Už před lety jsme se rozhodli, že divákům nabídneme v průběhu roku další filmové akce. Jednou z nich je Festival krátkých filmů Praha, který v širší míře, než by to bylo možné na karlovarském festivalu, představuje to nejlepší z krátkometrážní tvorby. Opět přinese snímky, které na relativně malém prostoru dokážou vyprávět velký příběh," uvedl prezident karlovarské přehlídky Jiří Bartoška.

Organizátoři se o podporu vzniku domácích krátkých filmů dlouhodobě snaží. Ve Varech nabízí filmovým profesionálům vzdělávací programy informující o možnostech financování a koprodukcí, festivalových strategiích a distribuci. Vyhlášením nové soutěžní sekce zaměřené na domácí tvorbu chce festival na to navázat. Vítěz Národní soutěže krátkých hraných filmů do 30 minut získá finanční odměnu 2000 eur (zhruba 51.000 korun).

"České krátké filmy sice stále vznikají nejvíc na filmových školách, ale přece jen se pomalu začínají produkovat i jako, řekněme, regulérní tvorba. Mohou získat finance z Fondu na podporu kinematografie, Českého lva a jak jsme se nedávno zase po dlouhé době přesvědčili třeba i Oscara. Náš festival vznikl i proto, aby mladí filmaři měli důvod krátké filmy točit," řekl programový ředitel Festivalu krátkých filmů Praha Karel Spěšný.

Mezinárodní porota národní soutěže bude složená z odborníků z oblasti kultury, filmové tvorby, teorie a kritiky. Její členové budou moci udělit i dvě zvláštní uznání. Do soutěže mohou být zařazena pouze hraná díla, vyrobená po 1. lednu 2017 a s maximální stopáží do 30 minut. Producenti je mohou přihlašovat od 1. do 30. listopadu prostřednictvím webových stránek.