"Byl to pro mě životní zážitek v mé lámané francouzštině přebírat cenu mezi francouzskými hvězdami v plném divadle Coursive v La Rochelle. Samozřejmě je to ale cena celého týmu v čele s Janem Prušinovským," uvedl Kolečko. "Už při projekci, na které jsem byl přítomen, jsem cítil, že Trpaslík ve Francii dobře rezonuje," dodal.

Porota, jíž předsedala francouzská herečka Silvie Testudová, zdůvodnila svoji volbu tím, že Trpaslík ji zaujal nejen originálním humorem, ale také osobitým zobrazením témat rasismu a chování k ženám. "Jsem moc rád, že seriál oslovil i diváky v zahraničí. Potěšilo mě to o to víc, že se o našem humoru občas říká, že je nepřenositelný. A od Petra (Kolečka) vím, že se diváci v hledišti i smáli," podotkl režisér a jeden ze scenáristů Prušinovský.

Mezi festivalovými soupeři Trpaslíka byl například oceňovaný britský seriál Viktorie, který ČT právě vysílá. "Máme velkou radost, že Trpaslík získal toto ocenění v přímé konkurenci seriálů od renomovaných evropských produkčních společností. Svědčí to o tom, že seriály vytvořené českými nezávislými produkčními společnostmi se v Evropě již neztratí," konstatoval producent Ondřej Zima ze společnosti Offside Men, která seriál pro ČT vyrobila.

Trpaslík byl v ČT uváděn letos od 2. ledna. Jeho sledovanost se pohybovala kolem 800.000 diváků. Provázely ho rozporuplné recenze a stížnosti na časté používání vulgárních výrazů.