Náklady na akci, která zčásti omezí vjezd do centra města, jsou téměř 700.000 korun. Plánovaná ztráta je podle Filipa Putschögla z kanceláře starosty 199.000 Kč. Vstupné na Svatováclavské slavnosti, jež loni navštívilo asi 8000 lidí, je zdarma.

Nové českokrumlovské pivo - dva druhy světlého ležáku a tmavý nakuřovaný ležák - mohou lidé ochutnat 30. září v zahradách pivovaru. "Je nový majitel, začali vařit pivo a my chceme dělat dobové hostiny na vyšší úrovni. Pivovar má snahu obnovit věhlas krumlovského piva z dob jeho největší slávy za vlády Rožmberků a Schwarzenbergů," řekl Vozábal.

V klášterní zahradě bude čekat na zájemce 50 vzorků vín z Česka i zahraničí, slavnosti slibují i prohlídku schwarzenberských archivních vinných sklepů v Renesančním domě na zámku. Areál klášterů připraví švestkové hody i řemeslnou uličku. Program přiblíží i voroplavbu, zahrne den lovců mamutů i hudbu jako folkovou formaci Žalman a spol. Osmdesát let oslaví sbor dobrovolných hasičů. "Zapálí v Široké ulici jeden dům a budou ho hasit, to bude akční součást slavností," řekl Vozábal.

K tradici patří setkání Václavů a Václavek, folklorní soubory i volný vstup do některých galerií, letos jsou to Egon Schiele Art Centrum či zámecká konírna a sedlovna. "Věž na zámku bude zavřená, protože se tam v minulých letech během několika hodin nahrnulo 1500 lidí," řekl Putschögl. Program slavností je na http://www.ckrumlov.info/docs/cz/atr713.xml.

Tento víkend 9. a 10. září láká Český Krumlov na Dny evropského dědictví; obsáhnou přednášky, exkurze po vybraných měšťanských domech, přijede i provinciál kapucínů z pražské Lorety Bonaventura Jiří Štivar. V Pivovarské zahradě se 9. září uskuteční veletrh pravěké a středověké kultury. Od 20. října do 30. listopadu pak bude v Českém Krumlově Festival vína, kde zazpívá třeba Jana Kirschner.