"Jsem velmi rád, že pomyslnou dirigentskou štafetu u našeho rezidenčního orchestru České filharmonie převzali na festivalu dva výrazní čeští dirigenti s mezinárodním renomé, které pojil blízký vztah s panem Bělohlávkem," uvedl umělecký ředitel Dvořákovy Prahy Marek Vrabec. Šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek zemřel 31. května ve věku 71 let.

Z provedení Dvořákova Requiem bude podle původního plánu pořízena nahrávka pro vydavatelství Decca.

Program 10. ročníku festivalu Dvořákova Praha, který se v metropoli uskuteční od 7. do 23. září, zahájí vrcholné dílo Antonína Dvořáka Stabat Mater. Vedle známých i méně hraných děl Dvořáka, od jehož narození uplyne 8. září 176 let, zazní hudba dalších autorů.

Dramaturgie komorní řady festivalu se zhostí hornista Radek Baborák. Hlavním festivalovým centrem je tradičně Rudolfinum, koncerty komorní řady se uskuteční vedle Dvořákovy síně i v Anežském klášteře.

V rámci Dvořákovy Prahy se představí například pěvci Kristine Opolaisová, Piotr Beczala, René Pape, Michael Spyres, Adam Plachetka či Jan Martiník. Ze světových orchestrů přijede Londýnský filharmonický orchestr pod taktovkou šéfdirigenta Vladimira Jurowského nebo Essenští filharmonikové vedení Tomášem Netopilem, který se za dirigentský pult postaví i před Vídeňské symfoniky během závěrečného koncertu.

Debutový den bude patřit čtyřem českým hudebníkům nejmladší generace, varhaníkovi Pavlu Svobodovi, houslistce Olze Šroubkové, hornistce Kateřině Javůrkové a tenoristovi Petru Nekorancovi. Více informací se nachází na www.dvorakovapraha.cz.