Festival divadla a performance Edinburgh Festival Fringe se stal za více než 60 let své existence jedním z největších divadelních svátků. Čeští umělci na něm individuálně vystupovali už několikrát a přivezli několik cen a pozvánek na festivaly v Británii i ve světě.

Úspěšný v Edinburghu byl třeba soubor Spitfire Company, který na festivalu bodoval před čtyřmi lety s inscenací One Step Before the Fall. Letos inscenaci, o které místní kritiky napsaly, že jde o "srdcervoucí mistrovské představení", uvede soubor znovu. Kus je věnovaný Muhammadu Alimu, tematizuje motiv boje, vyčerpanosti, projevů Parkinsonovy choroby a kolapsu. Vedle něj Spitfire Company uvede své představení Vyprávěč.

V Edinburghu vystoupí také Cirk La Putyka, Lenka Vágnerová & Company a soubor DOT504. Všichni už na slavném festivalu Fringe byli, jen 420people mají letos premiéru. Uvedou dynamické taneční představení s názvem Wind-Up, které je autorským dílem choreografa a tanečníka souboru Václava Kuneše.

Inscenace měla premiéru v roce 2012, podle Čermákové její výběr vyplynul z přání britských dramaturgů. Kuneš ve své choreografii zkoumá vzpomínky a minulost. Představení je plné dynamiky a energie.

"Chci využít elementu energie, která se pomalu nebo velmi rychle nasbírá, pak se uvolní nebo vybuchne - a to se neustále opakuje," uvedl při premiéře Kuneš. Wind-up lze podle něj přirovnat k pružince hodinového strojku. "Ta se natáhne a pak uvádí věci do pohybu. My se také tak nějak pořád natahujeme. Někdy moc a pak to praskne. Avšak tím se třeba dostaneme někam dál," uvedl tanečník.

Účast českých umělců na festivalu Fringe pomáhají zajišťovat Česká centra. Letos je program rozšířen a bude mimo jiné zahrnovat instalace, výstavy či živou hudbu.