Rachide Ouramdane je jednou z předních osobností současné francouzské taneční scény, od roku 2016 je spoluředitelem Centre chorégraphique national de Grenoble. Umělecké tvorbě se věnuje od roku 1995. Od té doby, co založil vlastní taneční soubor L’A, se zaměřuje na pečlivý sběr materiálu ve spolupráci s filmaři či autory. Ukazuje, že umění tance může přispívat k sociální debatě a rozvíjet v choreografii poetiku svědectví.

"Tordre využívá tanec jako prostředek, jak zobrazit vnitřní svět tanečnic, odhaluje nám intimitu v pohybu," uvedla spoluředitelka festivalu Markéta Perroudová. Choreografie vypráví příběh litevské tanečnice Lory, která si, točíc se v závrati na místě, vytvořila svůj vlastní způsob pohybu, jenž jí byl oporou a uklidňoval ji od dětských let. A příběh britské tanečnice Annie, pohybující se s protézou paže, jež je současně jak prodloužením, tak naprostou součástí jejího těla. Každá z nich si svou vlastní cestou vytvořila své know-how a způsob řeči těla.

"Je to snový duet, který pohladí na duši milovníky tance jako takového, tedy všechny, kteří spoléhají na výmluvnost řeči těla. Tu nám v kontrastním večeru Dance News IV příští úterý v Ponci dopřejí i umělci z Irska a Španělska," uvedla ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová. Španělům La Veronal bude patřit i netradiční závěr festivalu v Colloredo-Mansfeldském paláci. V představení připraveném právě pro tento historický prostor se choreograf Marcos Morau s tanečníky přesouvá do italského města Siena, aby prozkoumal koncept lidského těla v umění napříč stoletími.

Festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha skončí po měsíci trvání 28. června. Kromě Prahy zavítal do téměř dvou desítek měst a obcí.