Film přibližuje život Václava Vokolka, zakladatele rodinné firmy, ale především pak jeho umělecky nadané syny: Vlastimila, Vojmíra a Vladimíra. Snímek diváky seznamuje s nakladatelskými počiny Vlastimila Vokolka, představuje osobité fresky a instalace Vojmíra Vokolka i nelehkou životní cestu spisovatele Vladimíra Vokolka.

"V dokumentu ale nechybí ani vzpomínka na Květu Vokolkovou, která byla pro bratry velkou oporou, stejně jako pro lidi v okolí a pro všechny potřebné," uvedla Nováková.

Bratři Vlastimil, Vojmír a Vladimír Vokolkovi patřili k české umělecké avantgardě 30. let 20. století. Umělecké rehabilitace se jim po letech zákazů a zapomnění dostává až v posledních letech, dodala Nováková.

Filmovým dokumentem, který natočila Tereza Brázdová, provází historička umění Věra Matoušová, spisovatel Václav Vokolek a archeolog Vít Vokolek.

"Nezůstane jen u jednorázového představení filmu, ale bude prezentován v Krajské knihovně v Pardubicích a po rekonstrukci Příhrádku v novém komunitním centru bratrů Vokolkových," uvedl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

Pardubický kraj společně se svými institucemi, galerií a muzeem, připravil na letošek kompletní projekt, který rodinu připomíná. Na zámku se koná výstava Lis tří bratří, která ukazuje historii tiskárny od jejího vzniku v roce 1904, tisky z bibliofilských edicí, fotografie, ukázky korespondence a další předměty z rodinné pozůstalosti.

Muzeum nově získalo i další předměty, které mu věnovali soukromí sběratelé. Jde o plakát s dřevoryty, grafické listy dřevoryty a bibliofilské tisky. "Po odborném ošetření a restaurování budou zařazeny do sbírek Slavínu, výtvarného umění a plakátů," uvedl muzea Tomáš Libánek.

Středečním dnem v galerii končí výstava Vojmír Vokolek - Mizející poselství. Ukázala autora jako významného malíře, sochaře, grafika, tvůrce fresek, ilustrátora a básníka. Hejtmanství také chystá v jednom z historických domů Na Příhrádku v Pardubicích expozici o rodině Vokolkových. Hotová by měla být v roce 2019.