Týdenní turné po Jižní Koreji začne 1. června. "Prezentace souboru v zahraničí je pro nás nesmírně důležitá. V posledních letech jsme byli v Jižní Koreji hned několikrát, navštívili jsme také například Mexiko, Gruzii, Polsko nebo Bosnu a Hercegovinu," říká ředitelka Pražského komorního baletu Ladislava Jandová.

PKB tentokrát vystoupí na pusanském festivalu dvakrát. Představí se s choreografiemi This is not a kiss! autorů Žiga Jereba a Anny Štěrbové a Mysterium času Hany Polanské Turečkové. "Letos jsou do Pusanu přizvány dvě desítky významných tanečních souborů z celého světa, aby zde prezentovaly to nejlepší z tanečního umění," doplňuje Jandová.

"První představení odtančíme na venkovní scéně v blízkosti moře a je nám velkým potěšením, že to druhé bylo vybráno pro slavnostní večer v Busan Cinema Center, kterým se celý festival uzavře,"řekla.

Do Jižní Koreji se soubor letos vrátí ještě jednou. Od 20. do 24. září se představí na Mezinárodním tanečním festivalu Tamra na ostrově Jeju. Na něm se obvykle setkávají asijští umělci a Pražský komorní balet bude na této tradiční kulturní přehlídce opět jediným evropským reprezentantem.

Pražský komorní balet vznikl v roce 1964 a patřil v tehdejším Československu k prvním představitelům současných tendencí v moderním tanci. Zakládal ho a dvě desítky let jej vedl choreograf Pavel Šmok, jeden z tuzemských protagonistů moderního tance.

Experimentální studio Balet Praha (později jen Balet Praha) založili v roce 1964 právě Pavel Šmok, Luboš Ogoun a Vladimír Vašut. Na tento projekt pak v roce 1975 navázal PKB. Za pět dekád existence se soubor stal významným nezávislým a obecně respektovaným reprezentantem českého tanečního umění doma i v zahraničí a získal řadu ocenění.