Podle mluvčí scény Alexandry Polákové je inscenace fantazií na motivy Andersenových pohádek a dětských nočních můr. "Pohádkový svět, ve kterém si víla vezme život, opuštěné děvčátko umrzne na chodníku, cínový vojáček s jednou nohou se rozpustí. To je náš AnderSen," uvedla.

Textovými zdroji byly svět Andersenových pohádek a především jeho deníky, do nichž si více než půl století téměř denně zaznamenával své zážitky, touhy a sny. Andersenovy jímavé příběhy se smutnými konci se v inscenaci proplétají s autentickými vzpomínkami účinkujících herců. Jsou jimi Dita Kaplanová, Anežka Kubátová, Jana Plodková, Magdaléna Sidonová, Jiří Černý, Miloslav König, Ivan Lupták a Petr Čtvrtníček.

"Zajímá nás dětský pohled na svět, dětská traumata i pocity štěstí. Sledujeme dětství, které se prolíná s dospělostí v každém z nás. Dojímá nás, když si vzpomeneme, jak bezmocní jsme jako děti byli," podotkl dramaturg a ředitel Divadla Na zábradlí Petr Štědroň.

"Všechny dětské vzpomínky, každičké místo na mě působí ponuře," řekl kdysi Andersen (1805-1875). Bědný původ a neradostné dětství jej poznamenaly na celý život. Z jeho deníků je patrná jeho potřeba cestovat, pohybovat se z místa na místo, unikat. Nikdy neměl domov, nikdy se nezabydlel v hlavním městě Kodani, což by se od již zajištěného spisovatele a básníka později očekávalo, a nikdy nezaložil rodinu.