Atwoodová patří k nejvíce ceněným spisovatelkám současnosti. Je autorkou řady povídek, novel, básnických sbírek, literárních studií i knih pro děti. Prozaicky debutovala v roce 1969 románem Žena k nakousnutí, v roce 2000 získala za román Slepý vrah prestižní Man Bookerovu cenu. Loni obdržela PEN/Pinterovu cenu, která se v Británii uděluje za odvahu prosazovat svobodu slova. Organizátoři kanadskou autorku ocenili zejména za její nasazení v kampaních týkajících se životního prostředí.

Prahu navštívila rodačka z Ottawy dvakrát v rámci Pražského festivalu spisovatelů, naposledy v roce 2008.

Do češtiny byly přeloženy její beletristické knihy, například Muzeum zkamenělin, Přežívá nejsmutnější, Slepý vrah, Loupení jehňátek či povídkové soubory Modrovousovo vejce a Stan. Zřejmě nejznámějším dílem je román z blízké budoucnosti Příběh služebnice, který byl zfilmován i převeden do seriálové podoby.

Mezinárodní literární Cenu Franze Kafky uděluje Společnost Franze Kafky od roku 2001. Jejími dosavadními nositeli jsou mimo jiné spisovatelé Philip Roth, Ivan Klíma, Arnošt Lustig, Václav Havel, Elfriede Jelineková, Amos Oz, Eduardo Mendoza nebo loni Claudio Magris. Cena nesoucí jméno slavného pražského rodáka je jedinou mezinárodní literární cenou, která se udílí v České republice.

"Je to pro mě veliká pocta a s obrovskou radostí cenu přijímám. Franz Kafka má pro mě zvláštní význam, protože jako vysokoškolačka jsem napsala první vážnou literární kritiku o jeho práci," sdělila pořadatelům Atwoodová, která si koncem října přijede do Prahy pro bronzovou sošku Franze Kafky od Jaroslava Róny.