"V rámci 178 měst se bude na této celorepublikové akci podílet 552 institucí. Nejde pouze o muzea a galerie, ale ve spolupráci s nimi také o města, knihovny, památkové objekty, divadla a další subjekty. Do programu jsou často zapojeni žáci a studenti základních, středních či uměleckých škol, vystoupí divadelní a hudební soubory, řemeslníci a výtvarníci," uvedla Komárková. Díky participujícím organizacím se podle ní rozvíjí spolupráce v rámci měst či regionů, muzejní noci se často propojují i s jinými regionálními akcemi.

"Mimořádně úspěšný Festival muzejních nocí se stal ojedinělou kulturní a společenskou událostí, do které se každoročně zapojují nové instituce. Rozsahem je v Evropě ojedinělá," podotkla.

"V tomto měřítku lze festival definovat jako mimořádnou muzejní slavnost připomínající naši historii, osobnosti nebo kulturní a přírodní bohatství," dodala Komárková. Upozornila, že mnohá muzea a galerie mají vytvořeno specifické téma, jiná přizpůsobují doprovodné aktivity současným výstavám, nově otevřeným expozicím či významným výročím.

Narůstající úspěch jednotlivých ročníků festivalu dal vzniknout myšlence slavnostního národního zahájení. Letošní, už desáté, se uskuteční v pátek 19. května v prostorách litoměřického hradu. Na oficiální zahájení festivalu naváže dvoudenní Litoměřická muzejní noc - od 17 hodin v Oblastním muzeu a o hodinu později v Severočeské galerii výtvarného umění a v dalších institucích. Řadu muzejních nocí uzavře v sobotu 10. června 14. ročník Pražské muzejní noci.

O tom, kdy se jednotlivé muzejní noci konají a jaký je pro návštěvníky připraven program, informují webové stránky na adrese www.muzejninoc.cz. Přestože má každé muzeum či galerie na výběr, zda a jakou částku bude na symbolickém vstupném vybírat, až na výjimky volí bezplatný vstup, případně dobrovolné vstupné.

Festival muzejních nocí navazuje na Mezinárodní den muzeí, který připadá na 18. května.