"Zapojili jsme se poprvé, protože to je atypické," říká Burianová s tím, že do Německa většinou jezdí neverbální nebo německy mluvící divadla. Představení v češtině s německými titulky jsou s výjimkou divadelních festivalů mimořádná.

Dejvické divadlo, které letos oslaví 25. výročí, bude v Berlíně hostovat v tradičním divadle Deutsches Theater v centru metropole. Představí se dvojicí her českých autorů napsaných přímo pro soubor Dejvického divadla.

Hra Teremin z pera Petra Zelenky s Ivanem Trojanem v hlavní roli vychází z osudů skutečné postavy ruského vědce, hudebníka, ale také tajného špiona Lva Sergejeviče Teremina. Druhé dílo, které je od Karla Františka Tománka, se soustředí na poslední rok spisovatele Franze Kafky, jehož důležitou část strávil na předměstí Berlína.

"Já doufám, že naše dva tituly, které vezeme včetně autorů, budou mít účinek na publikum i v Německu, že tam nebude jen česká a slovenská komunita, která o nás samozřejmě ví, ale že tam přijde i odborná veřejnost ze strany Německa, které bychom rádi ukázali současnou českou dramatiku," podotýká Burianová, podle níž budou mít diváci po obou představeních možnost diskutovat s autory i herci.

Česko-německé kulturní jaro je jednou z akcí, která připomíná dvacáté výročí od podpisu Česko-německé deklarace. Mezi hlavní pilíře několikaměsíčního programu patří retrospektivní výstava malíře Gerharda Richtera v pražské Národní galerii, několikatýdenní kulturní programy v sedmi českých regionech nebo divadelní představení v obou zemích.

Desítky projektů jsou financovány z Česko-německého fondu budoucnosti. V Česku se do akce zapojila například Praha, Brno, Ostrava, Plzeň nebo Ústí na Labem, v Německu se program odehrává v Berlíně, Lipsku nebo Drážďanech.